Francul elvețian poate EXPLODA. Banca Elveției, avertisment

Narcis Popa |
Data publicării:

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) este îngrijorată că protecţionismul şi sporirea tensiunilor comerciale pe plan global ar putea majora cererea pentru franci, chiar dacă SNB menţine politica sa monetară ultra-expansivă, transmite Reuters. 

Francul elveţian, considerat ca o valoare de refugiu, este afectat de turbulenţele de pe pieţele financiare. De asemenea, francul este sub presiune după "Frankenschock" - decizia din 15 ianuarie 2015 a Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB) de a elimina pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. 


Protecţionismul SUA ar putea deveni o ameninţare pentru economia elveţiană, dependentă de exporturi, şi ar putea majora cererea pentru franci, ceea ce va aprecia moneda Elveţiei, a avertizat preşedintele SNB, Thomas Jordan. 

Intervenția băncii 

Intervenţiile valutare şi ratele negative ale dobânzilor sunt principalele instrumente prin care Banca Naţională a Elveţiei încearcă să provoace deprecierea monedei naţionale, care este în mod constant descrisă ca "semnificativ supraevaluată". Un franc prea puternic afectează exporturile Elveţiei şi chiar avansul economiei. 

Prin menţinerea politicii monetare ultra-relaxate şi aprecierea francului ca "semnificativ supraevaluat", Banca Naţională a Elveţiei a indicat că nu se grăbeşte să înceapă majorarea ratelor dobânzilor, chiar dacă BCE a anunţat reducerea măsurilor de stimulare. 

"O valoare de refugiu este ceea ce toţi căutăm în perioade de incertitudini politice sau de turbulenţe pe pieţele financiare, când încrederea este în scădere", a afirmat Jordan la postul elveţian de televiziune SRF. 

Care sunt cauzele 

Aceste evoluţii sunt determinate de protecţionism, dar şi de alte riscuri precum conflictul dintre Europa şi Rusia, sau America şi Coreea de Nord. Toate acestea pot schimba rapid perspectivele pieţelor financiare şi atunci francul redevine o valoare de refugiu, a explicat şeful SNB. 

Acesta a adăugat că Elveţia este dependentă de o piaţă mondială deschisă iar impunerea tarifelor vamale este dăunătoare pentru această ţară. 

În urmă cu o săptămână, Donald Trump a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat. 

SNB a păstrat intervalul de variaţie a ratei dobânzii Libor pe trei luni între minus 1,25% şi minus 0,25%, în linie cu estimările analiştilor. De asemenea, rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB a fost păstrată la minus 0,75%, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel