Franța. 160 de români, în prag de a ajunge pe stradă: „Trebuie găsite soluții pentru aceste familii care lucrează și care au copii care merg la școala”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Colectivul de Solidaritate din Lille Métropole, Franța, și familiile prezente pe terenul celor „4 cantoane”, din Villeneuve d'Ascq, fac apel la ajutor. Prefectul Nordului amenință că îi va expulza fără soluție în timp ce acest teren, creat în 2010, este legal.

Aceasta este o veste proastă pentru cei 160 de români, inclusiv aproape 100 de minori, care ocupă așa-numitul „4 Cantoane” din Villeneuve d'Ascq, din nordul Franței. Prefectul Nordului amenință că îi va evacua în timp ce acest teren a fost creat ca „sit dezvoltat și administrat de autoritățile publice” la începutul anilor 2010.

Cinci români, arestați în Franța. Furturi „sofisticate“, de sute de mii de euro, în timp-record: „Veneau direct din România pentru raiduri de 48/72 de ore“

 

O „politică de deportare fără soluție”

 

Potrivit Colectivului de Solidaritate din Lille Métropole, „prin această decizie, prefectul dorește să-și continue politica de expulzare fără soluție pe care o desfășoară în metropola Lille de la preluarea mandatului în iulie 2021, prin refuzul consecvent să aplice instrucțiunea din 25 ianuarie 2018 privind defrișarea mahalalelor”.

Dominique Plancke, membru al Colectivului, explică că „această instrucțiune prevedea o tratare individuală a situațiilor, un diagnostic social și nicio expulzare fără soluție. A fost aplicată la Lille în 2019. Demonstrează că este posibil, dar, din păcate, din moment ce a sosit prefectul, a decis să oprească totul. Refuză să se întâlnească cu asociația Abbé Pierre, Liga Drepturilor Omului și Colectivul de Solidaritate din Lille Métropole”, susține acesta din urmă.

Ea româncă, el francez. Ramona și Serge, prezentați în presa din Franța ca succes al "schimbului de experiență"

 

Condiții de viață care s-ar putea deteriora și mai mult

 

Acest teren, situat pe o proprietate a Universității din Lille, este „alcătuit din toalete, gestionarea deșeurilor, distribuite în apă”, precizează Dominique Plancke. Dar, potrivit colectivului, nu s-a pus nicio problemă de conviețuire. „Elevii și profesorii vin chiar să facă animații”, justifică colectivul.

„Terenul este protejat, dar prefectul face presiuni asupra universității să ia măsuri legale”, adaugă Dominique Plancke. Dacă familiile care locuiesc pe acest teren vor fi evacuate, „se vor stabili în altă parte a orașului, condițiile lor de viață se vor înrăutăți și precaritatea va crește”.

 

O întâlnire pentru a discuta situația familiilor

 

Duminica aceasta a fost organizata o intalnire cu familiile, obiectivul acestora este „să explice că nu sunt atașați permanent de domeniu, ci că trebuie găsite soluții pentru aceste familii care lucrează și care au copii care merg la școala”, conchide Dominique Plancke.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel