Paşaportul sanitar, ce ar urma să intre în vigoare pe 9 iunie, va face dovada că posesorul fie este vaccinat împotriva COVID-19, fie are un test PCR negativ recent, fie s-a vindecat recent de infecţia cu coronavirus şi, ca urmare, a dezvoltat anticorpi pe care naturală.
În cadrul unei şedinţe care s-a întins până târziu în noapte, 208 deputaţi au votat în favoarea reglementărilor de relaxare a urgenţei sanitare, iar 85 s-au opus, a anunţat Adunarea Naţională pe Twitter miercuri. Paşaportul sanitar făcea parte din acest pachet.
Articolul respectiv din proiect fusese respins la un prim vot din cauza grupului MoDem, care în fapt asigură partidului prezidenţial LREM (La Republique en Marche) o majoritate în Adunare.
Paşaportul sanitar a fost aprobat ulterior după un al doilea vot, la primele ore ale dimineţii de miercuri, după ce guvernul a acceptat să reducă perioada de tranziţie, până la sfârşitul lui septembrie, faţă de finele lunii octombrie în forma iniţială, în care va putea să reintroducă restricţii fără aprobarea parlamentului după ce starea de urgenţă va fi ridicată pe 2 iunie.
Paşaportului sanitar COVID-19, aprobat de Adunarea Naţională
În pofida criticilor că reglementările legate de paşaportul sanitar sunt prea vagi, proiectul legislativ nu a suferit modificări în această privinţă.
Franţa a început să relaxeze treptat măsurile celui de-al treilea lockdown naţional, deşi înregistrează aproape 20.000 de cazuri noi de infectare zilnic şi secţiile de terapie intensivă continuă să fie suprasolicitate.
Din 19 mai, restaurantele, cafenelele şi barurile îşi vor putea servi clienţii în aer liber, iar magazinele, muzeele şi cinematografele se vor redeschide. După alte trei săptămâni, lăcaşele de cult şi stadioanele vor putea primi până la 5.000 de persoane, iar ţara va putea fi vizitată de turişti străini.
Preşedintele Emmanuel Macron a descris paşaportul sanitar, care va putea fi prezentat în format digital sau pe hârtie la evenimentele cu peste 1.000 de participanţi, drept un instrument cheie pentru relaxarea măsurilor anti-coronavirus.
Paşaportul nu va fi necesar în locuri publice obişnuite cum sunt restaurantele sau cinematografele şi nici pentru accesul în transportul public.
Proiectul legislativ va ajunge acum în Senat, camera legislativă superioară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News