În acest abator, 350.000 de pui sunt sacrificați în fiecare săptămână. Suficient pentru a da de lucru la puțin peste 1.200 de angajați și lucrători temporari. Nu este suficient pentru a satisface cerințele în creștere ale industriei. Așa că, confruntat cu dificultatea de a recruta pe plan local, SNV a apelat la muncitori din străinătate.
„În prezent lucrăm cu o agenție de muncă temporară care face apel în special la cetățeni români”, spune Nathalie Plouhinec, directorul fabricii La Chapelle-d'Andaine.
Potrivit lui Didier Dorsy, reprezentantul sindical Force Ouvrière, este „prima dată” când lucrătorii temporari români sunt recrutați în acest fel. Nathalie Plouhinec contrazice și susține că „ei colaborează cu această agenție din decembrie 2020. Alți angajați străini lucrează pentru noi”.
„Această situație poate duce la dificultăți zilnice pentru angajații prezenți”
„Nu cred că salariul lor este foarte mare”, spune Didier Dorsy, întrebat despre contractul de muncă pe care l-ar fi putut semna acești noi recruți români, potrivit ouest-france.fr. La rândul ei, Nathalie Plouhinec afirmă că aceștia nu sunt lucrători detașați, adică nu sunt plătiți la tariful orar românesc, și că agenția care i-a angajat este „franceză și supusă legii franceze”. Pentru a-i găzdui pe muncitorii români, au fost contactate mai multe agenții imobiliare.
Cert este că această recrutare vine într-o perioadă tensionată. În octombrie și noiembrie 2021, angajații Ornais SNV au intrat în grevă pentru a-și denunța condițiile de muncă și lipsa de personal. O observație pe care compania nu o infirmase într-un comunicat de presă recunoscându-și dificultatea în recrutare: „Această situație poate duce la dificultăți zilnice pentru angajații actuali”.
Pentru reprezentantul Force Ouvrière, originea acestui deficit este simplă: „SNV nu plătește. Și vă promit că voi avea un interes foarte puternic pentru acești muncitori români”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News