Franța avertizează că ar putea dura „15 sau 20 de ani" pentru ca Ucraina să adere la UE

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Acţiunile din industria apărării, câştigătoare în contextul războiului din Ucraina
Acţiunile din industria apărării, câştigătoare în contextul războiului din Ucraina

O candidatură a Ucrainei privind aderarea la UE ar putea fi finalizată abia peste „15 sau 20 de ani", a declarat ministrul pentru afaceri europene din Franța, potrivit BBC.

„Trebuie să fim sinceri. Dacă spuneți că Ucraina va adera la UE în șase luni, un an sau doi, mințiți. Probabil că va fi peste 15 sau 20 de ani, este nevoie de mult timp", a declarat Clement Beaune la Radio J din Paris.

Comentariile sale distrug speranțele lui Volodimir Zelenski de a intra rapid în UE.

Beaune a repetat oferta președintelui francez Emmanuel Macron de a crea o „comunitate politică europeană" mai lejeră, care ar putea ajuta la integrarea mai rapidă a Ucrainei, adăugând că „Nu vreau să le ofer ucrainenilor iluzii sau minciuni".

Zelenski a refuzat ceea ce a numit „astfel de compromisuri" și a insistat asupra începerii imediate a procesului de aderare deplină la UE.

 

Propunerea lui Macron nu este „o alternativă la aderarea la comunitatea politică europeană”

 

Beaune a mai declarat că propunerea lui Macron nu este „o alternativă la aderarea la comunitatea politică europeană... Ea nu împiedică aderarea mai târziu".

Aspirațiile Ucrainei de a adera la UE și la NATO sunt considerate principalul motiv pentru care președintele rus Vladimir Putin și-a lansat invazia.

Inițiativa lui Macron privind comunitatea politică europeană urmează să fie dezbătută în cadrul unui summit al UE din iunie.

 

Zelenski crede că orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE este un compromis între Europa şi Rusia

 

Orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE ar fi de fapt un ''compromis'' între UE şi Rusia, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, răspunzând astfel iniţiativei preşedintelui francez Emmanuel Macron de creare a unei ''comunităţi politice europene'', transmite AFP.

''Nu avem nevoie de alternative la candidatura Ucrainei la UE, nu avem nevoie de astfel de compromisuri'', a spus Zelenski la Kiev în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul portughez Antonio Costa.

''Pentru că, credeţi-mă, nu ar fi vorba despre compromisuri cu Ucraina în Europa, ci despre un alt compromis între Europa şi Rusia. Sunt absolut sigur. Este vorba despre influenţa şi presiunea politică şi diplomatică a oficialilor şi lobiştilor ruşi asupra deciziei unei ţări europene de a susţine sau nu Ucraina'', consideră preşedintele ucrainean.

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat în intervenţia sa din 9 mai cu ocazia Zilei Europei că Ucraina, ţară atacată de Rusia, este deja ''membră cu inima a Uniunii noastre'', dar a atras atenţia că procesul de aderare la UE ''durează mai mulţi ani, în realitate mai multe decenii''.

 

Zelenski: ''Nu ne puteţi ţine la distanţă!''



Prin urmare, preşedintele francez a propus ca în paralel cu acest proces de aderare să fie creată o ''organizaţie europeană nouă'', din care să facă parte statele candidate pentru aderarea la UE, respectiv Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, precum şi alte state care împărtăşesc valorile democratice, precum Marea Britanie. ''Nu ne puteţi ţine la distanţă!'', i-a replicat atunci preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Propunerea lui Macron va fi dezbătută la summitul european din 23-24 iunie, dar a fost deja criticată de unii lideri europeni, printre care şi preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, care vede în această iniţiativă expresia lipsei de voinţă pentru o integrare rapidă a Ucrainei în UE.

Iniţiativa lui Macron a fost dezaprobată şi de Marea Britanie.

 

Maia Sandu: Chişinăul nu va căuta vreo ''scurtătură'' în acest proces de aderare



În schimb, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a efectuat joi o vizită oficială în Franţa, a salutat acolo iniţiativa omologului său francez Emmanuel Macron de creare a unei comunităţi politice europene, care în opinia ei ar permite Republicii Moldova să-şi ''accelereze'' aderarea la UE, asigurând totodată că Chişinăul nu va căuta vreo ''scurtătură'' în acest proces de aderare.

În aceeaşi zi, cancelarul german Olaf Scholz declarase că nu este favorabil unei ''scurtături'' în procesul aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, despre care a atras atenţia că ''nu este o chestiune de câteva luni sau de câţiva ani''.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel