Franța: Bacteria care provoacă botulism a fost identificată în borcanele cu pesto din supermarketuri

Cristina Iacob |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: freepik.com

Autoritățile sanitare din Franța au confirmat prezența bacteriei Clostridium botulinum în borcanele de pesto distribuite într-un departament al țării.

Centrul Național de Referință (CNR) al Institutului Pasteur a confirmat prezența bacteriei botulismului în pesto-ul de usturoi sălbatic al mărcii „O Ptits Oignons”. 

Analizele efectuate au confirmat biologic prezența bacteriei botulismului la patru dintre cei cinci pacienți care au fost internați în stare gravă la terapie intensivă după consumul produsului. În cazul celui de-al cincilea pacient, analizele sunt încă în curs de desfășurare. 

Aproximativ 600 de borcane au fost cumpărate. Recomandările autorităților 

 

Direcția Departamentală pentru Protecția Populației continuă investigațiile pentru a identifica cumpărătorii borcanelor de pesto implicate. 

Prefectul de Indre-et-Loire, Patrice Latron, a informat că două cupluri s-au prezentat la camera de urgență sâmbătă, urmate de o a cincea persoană duminică, toate fiind legate de aceeași masă unde s-a consumat pesto-ul. Autoritățile sanitare suspectează cazurile de botulism ca fiind legate de consumul pesto-ului de usturoi sălbatic produs în Touraine.

Citește și: Mai multe loturi de salate contaminate cu Listeria, retrase din supermarketurile din Italia

Autoritățile recomandă persoanelor care au consumat produsul și prezintă simptome de botulism să se adreseze imediat medicului și să păstreze produsul într-un loc sigur pentru analiză. Dacă produsul nu a fost consumat, trebuie aruncat imediat fără a fi deschis. În total, se caută 600 de borcane în toată Franța. 

Botulismul este o afecțiune rară și gravă cauzată de o toxină produsă de bacteria Clostridium botulinum. Această toxină este extrem de puternică și poate afecta sistemul nervos central.

Simptomele botulismului includ:

- Probleme oculare: vedere dublă, pleoape căzute.
- Dificultăți la înghițire și vorbire neclară.
- Slăbiciune musculară: în formele avansate, aceasta poate evolua în paralizie a mușchilor, inclusiv a mușchilor respiratori.
- Paralizie: în cazuri severe, poate duce la paralizia mușchilor respiratori, provocând dificultăți în respirație și, în ultimele etape, moarte.

Botulismul apare în principal din cauza consumului de alimente prost conservate sau necorespunzător sterilizate, unde bacteria poate produce toxina. Este o urgență medicală și necesită tratament imediat pentru a preveni complicațiile grave.

-----------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel