Franța. Bandă de români, specializată în furtul telefoanelor. Erau trimise apoi în Anglia, Italia și România: Prejudiciu - peste 2 milioane de euro

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

O rețea internațională de furturi organizate a fost dezmembrată. Infractorii furau telefoane recondiționate. Una dintre spargeri a avut loc în Loroux-Bottereau. Prejudiciul este de sute de mii de euro. Mai mulți români se ocupau de furtul telefoanelor, pe care apoi le „plimbau“ prin toată Europa.

În noaptea de duminică 20 septembrie 2020 spre luni 21 septembrie 2020, sediul unei societăți specializate în recondiționarea telefoanelor Apple Iphone a fost spart în Poilley, în departamentul Manche. Cinci persoane au tăiat gardul din jurul sitului și apoi au intrat, după ce au tăiat și acoperișul unui atelier. Din interior, au furat 2.600 de telefoane mobile, recondiționate sau în curs de recondiționare, pentru un prejudiciu total de 320.000 de euro, potrivit actu.fr.

Unitatea de cercetare de la Caen, sprijinită de Oficiul central de combatere a criminalității itinerante, a efectuat verificări încrucișate încă de la începutul anchetei și a dezvăluit existența unui grup format din cetățeni români care organizau furturi în serie pe întreg teritoriul Franței în detrimentul unor societăți de recondiționare de smartphone-uri.

Franța. Bandă de români, specializată în furtul telefoanelor

 


Având în vedere probele care sugerau că faptele au fost comise de un grup infracțional organizat, parchetul din Coutances a renunțat la competență în favoarea parchetului din cadrul jurisdicției interregionale specializate - JIRS - din Rennes la 13 noiembrie 2020.

La 3 decembrie 2020 a fost deschisă o anchetă judiciară privind acuzațiile de furt în bandă organizată, de manipulare de bunuri furate în bandă organizată și de participare la o asociație infracțională.

În total, șaisprezece spargeri sau tentative de spargere comise în diferite orașe din vestul Franței și din Yvelines par a fi atribuite acestei rețele între septembrie 2020 și octombrie 2021, pentru un total de aproximativ 7.000 de smartphone-uri furate, ceea ce reprezintă o pierdere de 2 milioane de euro pentru întreprinderile victime.

Telefoanele erau trimise apoi în Anglia, Italia și România

 

Dintre aceste furturi sau tentative de furt, două au avut loc în Loire-Atlantique: unul în Sainte-Luce-sur-Loire, celălalt în Loroux-Bottereau.

Investigațiile au relevat că trei bărbați stabiliți în România se deplasau periodic în Franța (șase vizite corespunzând celor șase deplasări enumerate) pentru a recruta persoane din comunitatea românească în vederea formării unor echipe structurate, cu geometrie variabilă, pentru a comite infracțiunile.

Anchetatorii au reușit, de asemenea, să descopere rețeaua de telefoane furate, dintre care majoritatea au fost reactivate în Marea Britanie, Italia și România.

Unul dintre ei, cu sediul în Aubervilliers, a cumpărat telefoanele și le-a trimis la Birmingham și Brindisi, unde au fost vândute de rude în magazine de telefoane mobile.

Prejudiciu - peste 2 milioane de euro

 

Sub egida judecătorului de instrucție al JIRS din Rennes, au fost desfășurate trei operațiuni de poliție judiciară în România, Anglia și Italia, în colaborare cu Eurojust și cu autoritățile de poliție judiciară ale Europol.

În paralel, în Franța, au avut loc mai multe arestări și percheziții simultane în diferite locuri. Telefoanele găsite în timpul acestor percheziții au fost returnate companiilor victime.

În total, unsprezece persoane au fost arestate între noiembrie 2021 și iunie 2022.

Zece bărbați suspectați de a fi autorii spargerilor sau tentativelor de spargere, toți de naționalitate română și cu vârste cuprinse între 28 și 47 de ani, dintre care 6 cu antecedente penale, în special pentru furt, au fost acuzați de furt sau tentativă de furt în bandă organizată și participare la o asociație criminală.

Un bărbat de naționalitate afgană, în vârstă de 31 de ani, fără antecedente penale, domiciliat în regiunea pariziană, a fost pus sub acuzare pentru primire de bunuri furate în bandă organizată, spălare de bani și participare la o asociație criminală. Toți aceștia au fost plasați în arest preventiv. Aceștia riscă o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel