Franța. Doar 500 de pacienți vaccinați într-o săptămână: „Un dezastru!“, comparativ cu Germania vecină

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Parisul și-a anunțat intenția de a accelera campania de imunizare după ce strategia sa excesiv de lentă, menită să combată scepticismul cu privire la vaccin în rândul populației, a avut drept rezultat un număr extrem de redus de vaccinări în primele șapte zile și a atras numeroase critici, scriu Financial Times și site-ul televiziunii BFMTV, titrează Libertatea.

Vestea că Franța a reușit să vaccineze doar 516 persoane până pe 1 ianuarie, deci în șapte zile de la debutul campaniei de imunizare, a fost primită cu critici dure la Paris. Asta cu atât mai mult cu cât comparațiile inevitabile cu vecinii din UE au arătat o diferență majoră, Germania vaccinând 238.809 oameni până pe 2 ianuarie, iar Italia – 112.246.

În weekend, Axel Kahn, un cunoscut expert în genetică, a catalogat startul greoi drept ”un dezastru” și a dat vina pe birocrația excesivă a guvernului, scrie Financial Times. Academia Națională de Medicină, o organizație a doctorilor, a avertizat la rândul său că ”nu mai este timp de pierdut”, având în vedere că 300 de francezi mor zilnic din cauza COVID.

Epidemiologul Martin Blachier l-a îndemnat pe președinte să fie dur cu ministrul sănătății și a subliniat că ritmul lent al campaniei de vaccinare este ”cel mai mare fiasco” al Franței în domeniul medical. Președintele Emmanuel Macron a vorbit despre necesitatea accelerării campaniei de vaccinare în discursul său de Anul Nou. În privat, potrivit Journal de Dimanche, șeful statului a fost chiar furios și a avertizat guvernul că ”lucrurile trebuie să se schimbe rapid și radical”.

Vaccinarea, mai lentă, din cauza scepticismului

 

Prin urmare, guvernul a anunțat deja la finalul săptămânii trecute că va grăbi campania de imunizare, care începuse inițial în căminele pentru vârstnici.

Ministrul sănătății Olivier Veran, scrie site-ul televiziunii franceze France24, a sugerat încă din decembrie că guvernul vrea să să miște mai încet, cu scopul de a asigura cetățenii de efectele benefice ale vaccinului. Motivul invocat era nivelul mare de scepticism din societatea franceză. Un sondaj Ipsos publicat în noiembrie a aflat că 46% dintre cetățeni refuză să se vaccineze – comparativ cu 21% în Marea Britanie și 30% în Germania.

Guvernul și consilierii externi au susținut prin urmare o campania graduală, pentru a permite agențiilor de reglementare să aprobe alte vaccinuri și pentru a crește încrederea publicului, potrivit Libertatea.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel