"Lucrăm la mai multe solicitări, cu mai multe state membre ale Uniunii Europene, în special cu privire la noi (tunuri) Caesar", a spus el în cadrul unei conferinţe de presă după prima întâlnire a Comunităţii politice europene găzduite de Praga.
De la începutul conflictului, Franţa a furnizat Ucrainei 18 tunuri Caesar de 155 mm cu o rază de acţiune de 40 km, montate pe camioane, rachete antitanc şi antiaeriene, transportoare blindate (VAB), combustibil, echipamente individuale şi aproximativ 15 tunuri tractate TRF1 de 155 mm.
Parisul intenţionează acum să furnizeze Kievului între şase şi 12 tunuri Caesar, preluate dintr-o comandă pentru Danemarca, declarase pentru AFP o sursă familiarizată cu problema. Franţa studiază, de asemenea, posibilitatea de a livra Kievului 20 de vehicule blindate Bastion.
Statele membre ale UE "vor discuta despre aceste subiecte, asupra unor mecanisme", vineri, în cadrul summitului informal al UE de la Praga, a spus preşedintele francez, adăugând că va reveni cu mai multe detalii într-o conferinţă de presă după întâlnire.
"Vom continua să sprijinim Ucraina din punct de vedere financiar, umanitar şi militar", a insistat el."Acest ajutor va continua să fie un ajutor în ceea ce priveşte echipamentul şi instruirea, în conformitate cu ceea ce facem de câteva luni"."Continuăm să mergem înainte pe baza solicitărilor exprimate şi să ne coordonăm foarte strâns cu membrii Uniunii Europene şi cu cei care nu sunt membri ai Uniunii Europene", a adăugat el cu referire la Regatul Unit.
Și Germania a anunțat recent că va livra noi arme Ucrainei
Germania va livra 'foarte curând' vehicule blindate Kievului, dar în acest stadiu nu şi tancurile de luptă cerute de Ucraina, a anunţat joi ministrul apărării, Christine Lambrecht, transmite AFP.
"Este încurajator să vedem succesele pe care Ucraina le-a reuşit în ultimele zile, mai ales datorită armelor germane", a declarat ministrul în faţa presei.
Contraofensiva purtată de Kiev 'arată cât de important este să punem rapid la dispoziţia Ucrainei alte echipamente militare', a adăugat Christine Lambrecht.
Ea a anunţat trimiterea a încă două lansatoare de rachete multiple Mars-II şi a 200 de rachete. Ucraina va primi de asemenea 50 de vehicule de teren de tip Dingo.
În schimb, Germania nu are în vedere în acest stadiu să livreze tancuri de luptă Leopard-2, cerute cu insistenţă de Ucraina.
Berlinul continuă să mizeze pe un sistem de livrări circular, prin care Grecia va primi blindate germane de tip Marder, şi acestea cerute de Kiev, iar Atena va livra în schimb Ucrainei 'foarte curând' blindate mai vechi, a explicat Lambrecht.
'Este important pentru mine să precizez clar că aceste livrări nu vor slăbi Bundeswehr-ul (armata germană)', a subliniat ea.
'Suntem capabili în continuare să asigurăm apărarea Alianţei (NATO) şi a ţării şi este important pentru mine ca aliaţii noştri pe flancul estic să poată conta pe noi că ne vom ţine promisiunile', a adăugat ea.
Guvernul condus de Olaf Scholz este criticat în ultimele zile, atât la Kiev, cât şi la Berlin, pentru reticenţele de a livra tancuri de luptă, susceptibile să ajute la a face diferenţa în contraofensiva ucraineană împotriva forţelor ruse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News