Proiectul de lege a fost adoptat cu doar zece voturi de diferenţă, cu 135 de voturi pentru şi 125 împotrivă, după două zile de dezbateri în Adunarea Naţională, marcate regulat de aprinse dispute verbale şi invective în plen. Textul urmează să fie examinat de Senat la 28 octombrie, transmite AFP
"Certificatul sanitar" francez împotriva COVID-19 restrânge accesul la numeroase locuri publice, cum ar fi baruri, cafenele, cinematografe sau transporturi pe distanţe lungi. Acesta se eliberează persoanelor care sunt complet vaccinate ori au un recent test negativ, mai scrie sursa citată.
Franța nu renunță la restricții. Certificatul Covid se prelungește
Guvernul francez a anunțat și sancțiuni mai dure pentru cei care nu respectă aceste restricții. Vor fi aplicate amenzi gigantice celor care vor frauda sistemul de eliberare a permiselor sanitare. Pedepsele sunt cinci ani închisoare şi amendă de 75.000 de euro. La acest moment, Franța continuă vaccinarea cu a treia doză. Sunt vizate în mod special persoanele vârstnice și cele cu afecțiuni cronice, transmite sursa citată.
Noile restricții vor intra în vigoare începând cu data de 15 noiembrie ac.
„Referitor la regimul juridic actual, care permite limitarea deplasărilor pe plan local şi închiderea anumitor localuri în caz de recrudescenţă puternică a epidemiei, acesta va fi prelungit de asemenea de la 15 noiembrie până la 31 iulie 2022”, se arată în comunicatul precizat.
Rămâne în vigoare carantina de noapte
"Proiectul de lege, care a făcut obiectul unui aviz favorabil din partea comitetului ştiinţific în data de 6 octombrie, prelungeşte până la 31 iulie 2022 regimul de gestionare a depăşirii crizei sanitare, incluzând posibilitatea de a mobiliza, dacă situaţia sanitară o impune, încadrarea activităţii unităţilor deschise publicului (ERP) şi permisul sanitar, precum şi măsurile care îi sunt asociate", conform unui emis de Palatul Elysee, citat de Agerpres
Totodată, vor fi valabile măsuri precum carantina de noapte, restricții de de circulaţie în anumite intervale orare, ca la începutul pandemiei, vor fi strict proporţionale cu riscurile implicate şi adaptate continuu la schimbările situaţiei sanitare: prelungirea regimului nu înseamnă că măsurile vor fi în cele din urmă adoptate, transmit autoritățile din Franța.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News