Se anticipează perturbări ale circulaţiei feroviare pe liniile: Transilien, Intercite, TER, RER şi Eurostar. Greva va avea impact şi asupra circulaţiei autobuzelor.
Se recomandă cetăţenilor români să consulte orarul feroviar, accesând pagina web https://www.sncf.com/fr/itineraire-reservation/info-trafic/idf, iar pentru RATP - https://www.ratp.fr/infos-trafic.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie următoarele telefoane de permanenţă: Ambasada României în Republica Franceză: +33680713729, Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164, Consulatul General al României la Lyon: +33643627736 şi Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022, la care pot apela în funcţie de zona în care se află.
MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://paris.mae.ro, http://lyon.mae.ro, http://strasbourg.mae.ro, http://marsilia.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (www.mae.ro/app_cs), cu informaţii şi sfaturi de călătorie.
Franța, sub un butoi cu pulbere
Zeci de mii de oameni au ieşit duminică în stradă la Paris pentru a protesta împotriva politicilor preşedintelui Emmanuel Macron, relatează dpa şi AFP.
Manifestaţia a avut loc la apelul formaţiunii de opoziţie de stânga LFI (La France Insoumise, Franţa nesupusă) a lui Jean Luc Melenchon, în semn de protest împotriva creşterii costului vieţii, dar şi inacţiunii guvernului în ce priveşte combaterea schimbărilor climatice.
Potrivit postului de ştiri BFMTV, organizatorii au afirmat că mitingul a reunit în capitală 140.000 de oameni, în timp ce poliţia a estimat participarea la 30.000 de oameni.
La manifestaţie a fost prezentă şi laureata Premiului Nobel pentru literatură din acest an, Annie Ernaux.
Marşul a fost menit, în parte, să demonstreze unitatea stângii împotriva guvernului după ce în ultimele luni aceasta a fost zdruncinată de scandaluri legate de acuzaţii de violenţă împotriva femeilor. Doi oficiali din Partidul de Stânga şi ai Verzilor au demisionat.
Benzinăriile din Franța au rămas fără motorină după greva de la rafinării
În acelaşi timp, atmosfera a devenit foarte tensionată în Franţa în ultimele zile. O grevă lansată cu peste două săptămâni în urmă de lucrătorii din rafinării pentru majorări salariale a determinat sincope în livrări, iar preţul combustibilului a ajuns şi la trei euro litrul.
Autorităţile se tem tot mai mult că s-ar putea ajunge la demonstraţii similare protestelor "vestelor galbene" din 2018 şi 2019, declanşate în parte de creşterea taxelor pe combustibil. Totuşi, la o zi de greve şi proteste pe plan naţional convocată la finele lui septembrie au luat parte mai puţini francezi decât se aştepta.
Pentru marţi au fost anunţate noi greve, iar răspunsul la apel ar putea fi de această dată mai puternic, notează dpa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News