Potrivit autorităţilor sanitare franceze, 501.635 de infectări noi au fost raportate în ultimele 24 de ore. Cu toate acestea, cifrele raportate în ziua de luni sunt adesea mult mai scăzute decât cele anunţate în celelalte zile ale săptămânii.
Rata de incidenţă săptămânală - numărul infectărilor la 100.000 de persoane într-un interval de o săptămână - a rămas la 3,726. Varianta Omicron reprezintă de acum 95% din totalul cazurilor de COVID-19 confirmate în Franţa, o ţară cu o populaţie de 67 de milioane de locuitori.
Încercând să limiteze creşterea numărului de infectări, Guvernul francez a implementat mai multe restricţii pentru persoanele care nu s-au vaccinat împotriva noului coronavirus şi pentru cele care nu s-au vindecat încă după infectare.
Astfel, începând din această săptămână, persoanele din aceste categorii nu vor mai avea acces în restaurante, baruri, instituţii culturale, trenuri care parcurg distanţe lungi şi la evenimente sportive. Până acum, accesul era posibil şi în baza unui test anti-COVID-19 cu rezultat negativ.
Noi reguli de călătorie în UE la 1 februarie. Consiliul European recomandă eliminarea restricțiilor suplimentare
Miniștrii UE au ajuns, marți, la un acord privind normele care permit libera circulație în UE pe timpul pandemiei, anume eliminarea, în principiu, a restricțiilor suplimentare pentru cei ce dețin certificatul digital Covid. De asemenea, statele membre sunt de acord să se alinieze la o singură perioadă de valabilitate pentru certificatele Covid emise pentru ciclul primar de vaccinare – 9 luni.
„Astăzi, 25 ianuarie, miniștrii UE au ajuns la un acord privind actualizarea normelor pentru facilitarea liberei circulații în UE în condiții de siguranță în timpul pandemiei de COVID-19. Acordul vine ca urmare a propunerii Comisiei din 25 noiembrie 2021.
Printre principalele actualizări ale recomandării se numără:
- eliminarea, în principiu, a restricțiilor suplimentare pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID;
- alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat, și anume 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare.
Orice măsură de restricționare a liberei circulații trebuie să fie nediscriminatorie și proporțională. Statele membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre”, arată un comunicat al Comisiei Europene.
Cele peste 1,2 miliarde de certificate emise sunt o dovadă a succesului acestui instrument
Salutând adoptarea propunerii de către Consiliu, comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, și comisarul pentru justiție, Didier Reynders, au declarat:
„De la începutul pandemiei, am prezentat soluții pentru a proteja și a facilita libera circulație în condiții de siguranță în contextul măsurilor sanitare necesare în timpul pandemiei. Coordonarea strânsă la nivelul UE a fost esențială, nu numai pentru funcționarea pieței unice, ci și pentru a oferi claritate și siguranță persoanelor care călătoresc pe teritoriul UE.
Pentru ca cetățenii europeni să poată călători în condiții de siguranță, este esențial să le oferim claritate și previzibilitate, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, un instrument bine stabilit care și-a atins cu succes scopul.
Cele peste 1,2 miliarde de certificate emise sunt o dovadă a succesului acestui instrument, care a fost pus în aplicare în întreaga UE și la scară mondială. Acesta reprezintă o adevărată poveste de succes europeană, replicată la nivel mondial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News