Franța. Povestea Elenei, o româncă din conducerea Renault, care și-a împlinit visul de a fi bucătar în propriul restaurant

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Elena, o româncă, manager în cadrul grupului Renault, își schimbă viața la 47 de ani, devine bucătăreasă și preia un restaurant, așa cum a visa din totdeauna. 

Elena și David Kieken sunt noii proprietari ai unui restaurant din Chassillé (Sarthe). Cuplul preluase deja fostele sedii ale școlii și primăriei satului.

Elena, care a lucrat mult timp în conducerea grupului Renault, cu siguranță, nu și-ar fi imaginat, în urmă cu doar câțiva ani, că va renunța la viața sa și va prelua un restaurant. La vârsta de 47 de ani, ea și-a îndeplinit visul: să aibă propriul restaurant.

De origine română, Elena a sosit în Franța în 1999 pentru studii, "un curs postuniversitar în managementul afacerilor". După Sciences Po și Ecole des Mines, s-a angajat la grupul Renault din regiunea pariziană.

 

Franța. Povestea Elenei, o româncă din conducere Renault

 

„În calitate de director, m-am mutat mult în cadrul companiei. Am ajuns să fiu manager de proiect în domeniul ingineriei mecanice“, povestește Elena Kiken pentru actu.fr.

În 2016, la Renault s-a încheiat un plan de disponibilizare voluntară. Elena își dorea de vreo zece ani să se reorienteze profesional către bucătărie. De două ori, ar fi putut să-și schimbe calea profesională, dar a renunțat. "Copiii mei erau mici și am gândit atunci rațional. Dar zilele la Renault au fost la fel de lungi. Îmi începeam ziua la ora 7 dimineața la telefon cu Coreea și o încheiam la ora 21:00 cu Brazilia“, povestește ea. 

Astfel, când a venit momentul, ea a profitat de oportunitatea planului de disponibilizare voluntară, care "îi oferea posibilitatea de a se întoarce dacă era necesar". Imediat, fostul manager Renalt a început un curs de bucătar la CFA Médéric, o școală hotelieră din Paris. Vorbește despre asta cu ochii strălucind. "A fost Crăciunul în fiecare zi. Eram 12 adulți în reconversie profesională, foarte apropiați, o adevărată brigadă“, rememorează ea. 

Apoi au început stagiile profesionale, de unde are și amintiri mai puțin bune.  Într-un mare restaurant cu stele Michelin, am fost supus la hărțuire morală și fizică de către persoane de două ori mai mari decât mine. Am plecat după două săptămâni“, explică Elena. 

La 47 de ani, Elena și-a împlinit visul de a avea propriul restaurant

 

Apoi s-a alăturat bucătăriei grupului Véolia, alături de un bucătar cu stele Michelin. O amintire bună. În iulie 2017, după ce a absolvit cursul de bucătar, și-a început noua viață profesională într-o clinică de psihiatrie din regiunea pariziană. Trebuia să pregătească trei mese pe zi pentru 90 de persoane.

Apoi s-a alăturat bucătăriilor de la L'Oréal France: "Eram responsabilă de producerea de antreuri pentru 900 de persoane în fiecare zi, cu o echipă de patru persoane“.  Apoi s-a înscris la o creșă municipală. Elena nu s-a angajat niciodată cu contract permanent. Încă din prima zi, gândul ei era să-și deschidă propriul restaurant. 

După alte trei proiecte de nu foarte maree succes, Elena, împreună cu soțul ei, David, a cumpărat fosta școală și primărie din Chassillé ca a doua casă. În același timp, li s-a oferit șansa de a prelua comerțul multiplu din Longnes. David a văzut pe internet că restaurantul de la marginea drumului din satul lor era de vânzare. Nu va uita niciodată privirea soției sale atunci când a vizitat bucătăria: "Mi-am dat seama imediat că aici urma să ne lăsăm bagajele", zâmbește el.

În martie 2021, compromisul a fost semnat. Pe 7 octombrie anul trecut, Petit Robinson, care a fost scos la vânzare din 2019, și-a redeschis porțile. Restaurantul avea deja imaginea unui restaurant "unde totul era gătit în casă". Iar pentru David și Elena nu se punea problema să se aprovizioneze cu alimente de la alți producători decât cei locali.

„Am crescut în România, unde mâncam doar de la producătorii locali. Nu este o modă pentru mine și mi-am crescut copiii așa“ a explicat Elena.

Cuplul a ajuns să cunoască toți micii producători vecini de-a lungul drumului: ferma Tennie pentru mezeluri și carne, ferma Chauvet din Chantenay. "Pentru fructe și legume, mă duc la piața Le Mans o dată pe săptămână“.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel