Premierul francez Michel Barnier a anunțat recent reintroducerea controalelor la frontieră, decizie care va afecta granițele cu țări precum Luxemburg, Belgia, Germania, Elveția, Spania și Italia, conform presei franceze.
Această măsură reprezintă o extindere a controalelor deja existente la frontiera dintre Franța și Italia încă din 2015, o inițiativă ce s-a dovedit eficientă în reducerea riscurilor de securitate.
Premierul francez Michel Barnier a subliniat într-un mesaj postat pe platforma X că măsura este „un model care și-a dovedit valoarea” și a specificat că reintroducerea controalelor la toate granițele terestre ale Franței este considerată necesară.
„Acesta este un model care și-a dovedit valoarea,” a declarat Barnier. „Îl vom extinde la toate frontierele terestre ale Franței”, a adăugat el, menționând că măsura va fi revizuită periodic pentru a evalua necesitatea sa continuă.
Les Français attendent de nous une politique efficace de maîtrise de l'immigration. Le Gouvernement vient de notifier la Commission européenne de la prolongation du contrôle aux frontières intérieures, instauré depuis 2015. À la frontière italienne, la force frontière a été…
— Michel Barnier (@MichelBarnier) October 18, 2024
Amenințări la securitatea publică
Conform reglementărilor Spațiului Schengen, reintroducerea controalelor la frontierele interne ale unui stat membru este permisă numai în condiții speciale, cum ar fi o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne. Franța a notificat deja Comisia Europeană cu privire la acest demers, prezentând justificările necesare pentru a susține că această acțiune este una legitimă și temporară.
Organizațiile pentru drepturile omului, cum ar fi Ligue des Droits de l'Homme (LDH), au subliniat că, deși Schengen garantează libera circulație între statele membre, securitatea internă rămâne o prioritate. „O astfel de măsură temporară este permisă, dar trebuie să fie clar justificată și să fie proporțională cu riscurile identificate”, a transmis LDH într-un comunicat.
Franța și Germania, poziții comune privind securitatea la granițe
Reintroducerea controalelor la frontieră de către Franța survine la scurt timp după o măsură similară implementată de Germania, care a decis recent să introducă verificări la granițele sale pentru a gestiona problemele legate de migrație și securitate. Această convergență de politici între cele două state reflectă o tendință de întărire a granițelor interne, care a fost accelerată în ultimii ani de provocările generate de migrația necontrolată și amenințările teroriste.
Franța și Germania au colaborat îndeaproape în ultimii ani pe teme de securitate și migrație, iar decizia de reintroducere a controalelor este o continuare a acestui parteneriat. Cele două țări susțin că menținerea unui echilibru între libertatea de circulație și necesitatea protecției cetățenilor rămâne esențială.
Reacții din partea organizațiilor pentru drepturile omului
Decizia de reintroducere a controalelor a generat reacții diverse, inclusiv din partea organizațiilor de drepturi civile, care și-au exprimat îngrijorarea privind impactul acestei măsuri asupra libertății de circulație. Ligue des Droits de l'Homme a reamintit că reintroducerea temporară a controalelor ar trebui aplicată numai în cazuri justificate și în conformitate cu principiile Schengen. Organizația a îndemnat autoritățile să monitorizeze îndeaproape impactul acestei decizii asupra drepturilor cetățenilor și să ofere clarificări suplimentare privind necesitatea acestor măsuri.
„Libertatea de circulație este un drept fundamental care nu trebuie subminat decât atunci când este absolut necesar”, au declarat reprezentanții LDH. Totodată, aceștia au solicitat guvernului francez să mențină transparența în aplicarea acestei măsuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News