Franța ridică unele restricții din 2 februarie, datorită pașaportului de vaccinare

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Prim-ministrul francez Jean Castex a anunţat joi ridicarea progresivă, începând din 2 februarie, a unora dintre măsurile menite să lupte împotriva pandemiei de COVID-19, printre care purtarea măştii în exterior impusă în anumite zone, informează AFP, preluată de Agerpres.

Din 2 februarie, adică la nouă zile după intrarea în vigoare pe 24 ianuarie a paşaportului de vaccinare, limitările de prezenţă în locurile publice vor fi eliminate, iar telemunca va fi doar 'recomandată', a precizat Castex.

Paşaportul de vaccinare, care va înlocui paşaportul sanitar pentru persoanele de peste 16 ani, va fi necesar pentru accesul la activităţi de timp liber, în restaurante, la târguri, seminarii, în transportul public interregional.

Intrarea în vigoare a paşaportului de vaccinare, care, potrivit lui Castex, ar urma să permită 'ridicarea majorităţii restricţiilor impuse', va depinde de decizia pe care o va lua vineri Consiliul constituţional, sesizat de deputaţi şi senatori din opoziţie.

Din 16 februarie, cluburile se vor putea redeschide, vor putea avea loc concerte, se va permite consumaţia în baruri, pe stadioane, în săli de cinema sau mijloace de transport. În ce priveşte şcolile, prim-ministrul are în vedere o relaxare a protocoalelor sanitare la revenirea din vacanţa din februarie, sau cel târziu pe 7 martie în anumite regiuni.

În paralel, guvernul a anunţat începerea administrării dozei booster, care nu va fi însă obligatorie, pentru adolescenţii între 12 şi 17 ani, scrie Agerpres.

 

Premieră în UE: Austria impune vaccinarea obligatorie a adulţilor

 

De cealaltă parte, în timp ce unele țări relaxează restricțiile, Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria devenind prima ţară din Uniunea Europeană care ia o astfel de măsură pentru a lupta împotriva pandemiei, în pofida numeroaselor proteste de stradă, transmite AFP, citata de Agerpres.

Astfel, proiectul de lege, anunţat înc[ din luna noiembrie pentru a impulsiona o campanie de vaccinare şovăielnică, a fost aprobat cu o largă majoritate (137 de voturi pentru, 33 împotrivă), iar măsura va intra în vigoare pe data de 4 februarie.

'Vaccinarea este şansa pentru societatea noastră să atingă o libertate durabilă şi continuă, fără ca virusul să ne limiteze', a declarat cancelarul conservator Karl Nehammer în faţa presei, înaintea şedinţei din parlament.

El a recunoscut că subiectul 'face obiectul unei dezbateri intense şi pasionate'. În plus faţă de Verzi, partenerii de coaliţie ai conservatorilor, proiectul a fost susţinut şi de conducerea partidelor social-democrat şi liberal.

Singura care s-a opus a fost extrema dreapta, în numele apărării libertăţilor individuale. Liderul FPO (Partidul Libertăţii), Herbert Kickl, care se opune vehement vaccinurilor, a acuzat în timpul dezbaterilor 'un proiect care deschide calea totalitarismului în Austria'.

'Nu avem majoritate astăzi în parlament, dar o avem în exterior', a mai spus el, promiţând să sfideze legea, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel