Spre deosebire de alte state din Europa, Franţa a pus accentul în ultima perioadă pe menţinerea şcolilor deschise, fără să se mai grăbească să închidă clasele cu cazuri pozitive de coronavirus şi fără să extindă vacanţele până după trecerea valurilor Omicron şi Delta.
Cu toate acestea, şcolile gestionează cu greu creşterea semnificativă a cazurilor de COVID-19 şi noile reguli de testare.
În momentul în care un şcolar este depistat pozitiv cu COVID-19, toţi elevii din clasă trebuie să facă trei teste într-o perioadă de cinci zile, primul test, PCR sau test antigen la un centru de testare, celelalte două, teste autoadministrate.
Procedura a sporit cozile şi aşa lungi pentru testare de la farmacii şi laboratoare în contextul creşterii cazurilor la niveluri record. În săptămâna care s-a încheiat pe 2 ianuarie, În Franţa a fost realizat un număr record de 8,3 milioane de teste pentru depistarea coronavirusului.
''Școlile sunt pe punctul de a exploda''
Sindicatele profesorilor sunt furioase, iar unul dintre acestea, SNUipp-FSU, a ameninţat cu declanşarea grevei joia viitoare, spunând că ''şcolile sunt pe punctul de a exploda''.
Acuzând guvernul că ''face un pariu riscant'' cu sănătatea profesorilor şi elevilor, sindicatul doreşte revenirea la măsura închiderii claselor acolo unde sunt cazuri de COVID-19.
De cealaltă parte, Ministerul Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, a respins vineri criticile sindicatelor. ''Bineînţeles că este dificil, bineînţeles că este complicat'', a spus el despre noul protocol de testare, într-un interviu pentru CNews TV. Dar acesta este preţul plătit pentru a menţine şcolile deschise. Ar fi uşor să spunem: copiii nu mai merg la şcoală... nu asta îmi doresc'', a spus Blanquer, scrie Agerpres.
Aproape 300.000 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în Franţa la începutul acestei săptămâni, informează AFP. Precedentul record datează de la sfârşitul lunii decembrie, când puţin peste 230.000 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate într-o singură zi.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News