"Franţa, România, Spania, Portugalia şi Italia vor trebui să facă faţă probabil unei scăderi a randamentelor agricole", mai ales pentru culturile de cereale, subliniază executivul comunitar, într-un comunicat, citează Rador.
Sunt vizate şi Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia. Episoadele de caniculă din iunie şi iulie au agravat o situaţie deja critică, după deficitul grav de precipitaţii din timpul iernii şi al primăverii. În Franţa şi în Marea Britanie se înregistrează temperaturi-record, azi, după un sfârşit de săptămână deja sufocant.
Temperaturile au ajuns astăzi la apogeu. Harta Franţei rămâne purpurie pe coasta Atlanticului, cu 15 departamente sub cod roşu de caniculă. A crescut numărul celor plasate sub cod portocaliu de la 50 la 70, iar restul sunt în galben. Practic, nu există nicio cât de mică zonă verde astăzi pe teritoriul francez, iar mâine va fi la fel.
Franţa se pârjolește
Potrivit informaţiilor transmise de meteorologi, a fost doborât deja un record istoric de temperatură, 38 de grade la Brest, în regiunea Bretania, din vestul ţării, o situaţie total anormală, bretonii fiind obişnuiţi cu veri răcoroase şi ploioase.
La Paris, cu aproape 40 de grade astăzi şi mâine, primăria a activat deja planul de caniculă: parcurile şi grădinile publice rămân deschise până la miezul nopţii, oamenii se pot scălda în fântânile oraşului, parcarea este gratuită, pentru a-i descuraja pe parizieni să îşi folosească maşinile, iar o celulă de criză sanitară va ţine permanent legătura cu persoanele vârstnice şi bolnave.
Din cauza temperaturilor extreme, capitala franceză prezintă un grad de poluare a aerului foarte ridicat. Situaţia rămâne extrem de gravă la sud de Bordeaux, unde două incendii de pădure sunt active de peste o săptămână. Focul s-a înteţit din cauza vântului, care bate mai tare.
15 departamente sub cod roşu de caniculă, 70 sub cod portocaliu
Alte 15.000 de persoane au fost evacuate din nou astăzi din zona de risc, precum şi animalele dintr-un parc zoologic. Până în prezent au ars aproape 15.000 de hectare de vegetaţie şi au fost deplasaţi aproape 30.000 de oameni.
Prefectul Departamentului Gironde a declarat că situaţia rămâne extrem de complicată şi la noapte, chiar dacă sunt mobilizate forţe tehnice şi umane impresionante pentru a pune capăt acestei catastrofe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News