Franţa vrea să taxeze giganţii Facebook şi Google

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Franţa vrea să pună în practică o taxă asupra giganţilor mediului online (aşa-numita 'taxă Gafa' - acronim de la Google, Amazon, Facebook, Apple).

Anunţul a fost făcut de ministrul francez al finanţelor, Bruno Le Maire, în pofida apelurilor americane de a se renunţa la această intenţie, potrivit AFP.

''Suntem decişi să punem în aplicare o taxă asupra celor mai mari întreprinderi din mediul online pentru a aduce mai multă justiţie şi eficacitate în sistemul fiscal internaţional'', a spus Le Maire, reacţionând astfel la declaraţiile făcute joi de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo.

''Toate ţările îşi iau în mod liber şi suveran deciziile în materie fiscală'', a adăugat oficialul francez la sosirea la o reuniune informală a miniştrilor de finanţe din zona euro, organizată la Bucureşti.

Mike Pompeo i-a solicitat joi Franţei să nu adopte o 'taxă Gafa', care în opinia sa ar avea un impact negativ asupra giganţilor americani din mediul online şi asupra cetăţenilor francezi care le folosesc serviciile.

Bruno La Maire a reamintit că şi alte state europene, precum Marea Britanie şi Austria, au adoptat poziţii similare cu cea a Parisului.

Austria a anunţat că va impune o 'taxă Gafa' de 5%, superioară celei de 3% pe care intenţionează să o adopte Franţa.

În urmă cu trei săptămâni, statele membre ale Uniunii Europene au suspendat formal proiectul unei taxe europene asupra giganţilor mediului online din cauza opoziţiei a patru ţări. Aşa cum era de aşteptat, Irlanda, Suedia, Danemarca şi Finlanda au respins această iniţiativă legislativă europeană, ceea ce a condus la blocarea proiectului întrucât, în materie fiscală, pentru ajungerea la un acord este necesară unanimitatea la nivelul UE.

Washingtonul a reacţionat la scurt timp, anunţând că are în vedere sesizarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) în legătură că taxele, în opinia sa ''discriminatorii'', pe care Franţa şi alte ţări europene vor să le impună giganţilor internetului, precum Facebook şi Google.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel