Franța. Zeci de muncitori români, în grevă de câteva zile: „Sunt exploatați! Este sclavie modernă! Nu mai au limite!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Franța. Zeci de muncitori români, în grevă de câteva zile „Sunt exploatați! Este sclavie modernă! Nu mai au limite!”. FOTO: colaj capturi revolutionpermanente.fr
Franța. Zeci de muncitori români, în grevă de câteva zile „Sunt exploatați! Este sclavie modernă! Nu mai au limite!”. FOTO: colaj capturi revolutionpermanente.fr

Neplătiți de două luni, 58 de muncitori de la CIPA sunt în grevă de patru zile pentru a-și revendica drepturile. Ei au invadat, de asemenea, sediul administrativ al subcontractor Total din Donges, Franța. 

De două luni 58 de muncitori ai firmei CIPA nu ar fi fost plătiți. Compania este însă familiarizată cu aceste situații. Este a treia oară când o situație de acest gen are loc la Rafinăria Donges, din Franța. În iulie anul trecut, în urma unei mișcări de grevă și a plângerilor diplomației române la Ministerul Muncii, compania CIPA promisese, în scris, să le achite salariile restante. 

Muncitorii în cauză, 54 de români și patru italieni s-au adresat sindicatului CGT, care a fost creat tocmai pentru a reprezenta toți lucrătorii de pe șantierul rafinăriei, inclusiv pe cei care sunt subcontractați de Total Energies, așa cum este și în acest caz. Lucrătorii în cauză sunt angajați de CIPA, un subcontractor al Kinetics Technology, o companie italiană, ea însăși un subcontractor al Total Energies.

David Arnould, de la sindicatul CGT, a precizat că aceștia „nici măcar nu sunt muncitori detașați”, iar lucrătorii sunt „exploatați cu contracte de muncă franceze”.

 

„Este sclavie modernă! Nu mai au limite!”

 

Michael Hemery a împărtășit furia jurnaliștilor revolutionpermanente.fr: „Este sclavie modernă! Nu mai au limite! Ultima dată, unii muncitori au mâncat floricele ca singura lor masă!”.

Această situație i-a determinat pe muncitori să înceapă luni, 31 ianuarie, o grevă pentru a cere plata salariului de către compania Total, care este antreprenorul principal.

Miercuri, 2 februarie, după trei zile de grevă, muncitorii români și italieni, însoțiți de reprezentanți ai sindicatului CGT au mers la sediul administrativ al Total Energie de pe șantierul Donges.

„Este prima dată când se întâmplă. Am mers prin companie pentru a ne face auzite cererile, dar și pentru a lupta împotriva practicilor de management care sunt disprețuitoare! Iau muncitori timp de două luni, apoi îi trimit acasă și ulterior aduc alții”, a declarat Michael Hemery, conform sursei citate.

 

„Subcontractarea degradează considerabil condițiile de muncă”

 

Muncitorii luptă împotriva gigantului Total Energie care ar fi "principalul vinovat”. Într-adevăr, „Total este cea care dă comenzile pentru construcția noii unități de producție, Total este cea care subcontractează și deci care este responsabilă de CIPA”.

„Subcontractarea, iar în acest caz subcontractarea subcontractării, degradează considerabil condițiile de muncă ceea ce permite multinaționalelor precum Total să opereze într-un mod și mai dezinhibat. Aici sunt salarii care nu se plătesc, iar pe 5 ianuarie un muncitor a murit la locul de muncă, ca alți zeci în fiecare lună”, mai spun sindicaliștii, conform sursei citate. 

„În fața capitaliștilor care nu au nimic de-a face cu viața noastră, avem nevoie de un plan al tuturor muncitorilor pentru a lupta împotriva atacurilor constante asupra condițiilor de muncă și împotriva șomajului!”, au conchis ei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel