Franța. Ziua Iei, sărbătorită de copiii români din zona Bordeaux. Claudia Puiu: "Acesta e îndemnul care trebuie predat tuturor părinților din diaspora și țară"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Centrul Franco Român de cooperare culturală și economică din Bordeaux
Foto: Centrul Franco Român de cooperare culturală și economică din Bordeaux

Ziua Iei a fost sărbătorită de copiii românilor din zona Bordeaux, Franța. Fotografii emoționante de la evenimentul organizat de Centrul Franco Român de cooperare culturală și economică din Bordeaux.

Centrul Franco Român de cooperare culturală și economică din Bordeaux, sub egida căruia funcționează Școala Română din Bordeaux, a organizat, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, sărbătoare iei și serbarea închiderii anului școlar la Bordeaux.

"Elevii români au îmbrăcat ia si împreună cu părinții s-au bucurat de sărbătoare. Românii din zona Bordeaux sunt solidari cu activitățile centrului și de fiecare dată oferă daruri elevilor noștri. Magazinul cu produse tradiționale românești La Andreea a oferit dulciurile copilăriei românești și colega noastră Olga a citit frumos copiilor în limba română. O serie de ateliere minuțios organizate de profesorii de la Școala română din Bordeaux au avut rolul principal în activitatea de interacțiune cu elevii, copii români crescuți în străinătate", spune Claudia Puiu Barraud, președintele Centrului Franco-Român de cooperare economică și culturală Bordeaux.

ziua-iei-sarbatorita-la-bordeaux

"Invățați-vă copiii să iubească România", mesajul viral de la EURO 2024

 

Claudia Puiu spune că românii din străinătate ar trebui să-și învețe copiii să iubească România, aceasta fiind cheia unei dezvoltări echilibrate.  

"Observăm cum cresc acești copii și cum se definesc din ce în ce mai frumos cu o personalitate clară și integră. Sunt curajoși și își asumă originile și contribuția părinților este primordială. Nu de mult în tribunele stadioanelor de fotbal la euro, la meciurile echipei naționale, am observat un mesaj extrem de circulat: 'Invățați - vă copiii să iubească România!' Este un mesaj îndemn care ar trebui predat tuturor părinților din diaspora și țara, și propun că acești părinți care își încurajează în fiecare dimineață copiii să fie mândri de originea lor, să-i recrutăm drept formatori, să-i numim mentori pentru părinții care trebuie să-și asume responsabilitățile și să facă eforturile necesare și să găsească calea cea mai potrivită pentru a avea un copil complet, sănătos mintal, echilibrat și bine 'în propria piele'.

Vezi și: Conferința Diaspora - un coridor al oportunităților se desfășoară la Iași, pe 13 și 14 august

Acum 10 - 20 ani era un subiect tabu, deloc invocat, 'copiii români crescuți în străinătate' nu figura nicăieri și a fost greu pentru noi toți să nu avem model, un suport de comportament și vreun sfat de specialitate, dar acum există resurse, există numeroși specialiști, profesori, care pot sfătui acești părinții în sensul unei educații sănătoase pentru copiii lor.

Am început să văd prima generație de adulți, cu copilărie petrecută în străinătate, și vă mărturisesc că sunt vizibili, frumoși și echilibrați cei încurajați să se cunoască, să știe cine sunt. Mult mai dificil le este celor care n-au avut legătura cu limba română sau cu manifestări românești, ei realizând acum că sunt români, doar că n-au prea multe în comun, deși sunt români. Sfătuim părinții să fie curajoși și să nu cedeze, indiferent de barierele din țară de adopție, și să și mângâie în fiecare zi copiii și să le povestească despre măreția țării lor România", mai spune președintele Centrului Franco-Român de cooperare economică și culturală Bordeaux.

ziua-iei-bordeaux-ie-romaneasca-traditii-romani-diaspora

ie-romaneasca-traditii-romani-diaspora-obiceiuri

Foto: Centrul Franco Român de cooperare culturală și economică din Bordeaux

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel