Furnicile nebune galbene terorizează oamenii din mai multe sate: „Se cațără pe noi. Nici măcar nu putem duce apă de băut“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Oamenii care locuiesc în șapte sate din statul Tamil Nadu, din sudul Indiei, spun că trec prin clipe de groază după o invazie de furnici nebune galbene, potrivit BBC. Aceste insecte, spun ei, le atacă animalele și le afectează recoltele, punându-le în pericol mijloacele de trai.

Furnicile nebune galbene se numără printre cele mai grave specii invazive din lume, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Ele nu mușcă sau înțeapă, dar pulverizează acid formic, care poate provoca reacții.

Aceste furnici - denumirea lor științifică este Anoplolepis gracilipes - se găsesc de obicei în regiunile tropicale și subtropicale. Se mișcă într-un mod neregulat, necoordonat, mișcarea lor devenind mai frenetică atunci când sunt deranjate.

Experții spun că aceste furnici se înmulțesc rapid și pot "provoca pagube mari animalelor sălbatice indigene". În multe părți ale Australiei au fost raportate infestări cu aceste insecte.

Furnicile nebune galbene terorizează oamenii din mai multe sate

 

Dr. Pronoy Baidya, un entomolog care a făcut cercetări asupra furnicilor nebune galbene, spune că acestea sunt o "specie oportunistă". "Nu au nicio preferință în ceea ce privește dieta. Mănâncă orice și de toate", spune el, adăugând că acestea se hrănesc și cu alte specii de furnici, albine și viespi.

"De îndată ce ne apropiem de pădure, furnicile se urcă pe noi, provocându-ne iritații și bășici. Nu putem nici măcar să cărăm apă pentru a bea, deoarece ele roiesc și acolo. Nu știm ce să facem", spune Selvam, un fermier în vârstă de 55 de ani, citat de BBC.

Sătenii au declarat pentru BBC Tamil că au mai văzut aceste furnici în pădure în ultimii ani. Dar este pentru prima dată când au apărut în număr atât de mare în sate, dând viața peste cap.

„Se cațără pe noi. Nici măcar nu putem duce apă de băut“

 

Dr. Singamuthu, un medic veterinar guvernamental, a declarat pentru BBC Tamil că furnicile "arată ca niște furnici normale". "Nu știm de ce s-au răspândit. De asemenea, nu înțelegem cum să le controlăm. Nu putem spune cu certitudine că acesta este motivul problemelor cu care se confruntă oamenii și vitele", spune el, adăugând că sătenilor li s-a cerut să nu-și trimită vitele în pădure pentru pășunat.

Între timp, sătenii au afirmat că animalele lor și chiar șerpii și iepurii au murit după ce au fost atacate de aceste furnici.

Dr. Baidya a declarat că este posibil ca acidul formic pulverizat de sute de furnici să fi afectat ochii animalelor, dar adaugă că "nu este înregistrat dacă acestea țintesc în mod specific ochii". La oameni, el spune că acidul poate provoca reacții alergice, dar este posibil să nu pună în pericol viața.

Experții sunt îngrijorați de faptul că proliferarea acestor insecte ar putea afecta ecologia regiunii.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel