COD ROSU  Furtunile care au devastat Europa au ajuns în România: Cod roşu în Suceava și Botoșani. Cod portocaliu în mai mult de jumătate de ţară

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Efectele furtunii din 13 iunie / Sursă: Facebook - Meteoplus
Foto: Efectele furtunii din 13 iunie / Sursă: Facebook - Meteoplus

Furtunile care au devastat Europa și au făcut mai multe victime au ajuns în România. Autoritățile au emis un cod roşu de vijelie și furtuni în Suceava și Botoșani. Cod portocaliu în mai mult de jumătate de ţară.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică, valabilă în mai mult de jumătate de ţară în următoarele 24 de ore.

Astfel, începând de marţi dimineaţa de la ora 10:00, până miercuri la ora 10:00, în Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei şi Munteniei, jumătatea de nord a Moldovei şi local în Banat şi în Maramureş, vor fi perioade cu averse torenţiale, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelii, cu viteze la rafală în general de 70...90 km/h, descărcări electrice şi grindină. În intervale scurte de timp (1...3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi pe arii restrânse de peste 50...70 l/mp.

Judeţele din restul ţării (cu excepţia judeţelor Constanţa şi Tulcea) se vor afla sub avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică în acelaşi interval de timp. În Crişana, nord-vestul Transilvaniei şi local în Banat, Maramureş, Muntenia şi Moldova, vor fi averse torenţiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50...70 km/h), vijelii, grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...30 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp.

Pe de altă parte, pentru data de 2 iulie, a fost emisă şi o atenţionare Cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat pentru cea mai mare parte a Munteniei şi Moldovei, precum şi sud-vestul Dobrogei. În aceste regiuni, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi în general de 35...37 de grade. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală. 

Cod roşu de vijelie puternică şi averse în Suceava

 

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o avertizare nowcasting Cod roşu de furtună, valabilă pe durata orei următoare în zone din judeţul Suceava.

Potrivit sursei citate, până la ora 16:30, în judeţul avertizat, în localităţile Suceava, Salcea, Dumbrăveni, Udeşti, Şcheia, Bosanci, Ipoteşti, Moara, Adâncata, Mitocu Dragomirnei, Stroieşti şi Siminicea, se vor semnala averse torenţiale (cu peste 40 l/mp), frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii şi mari, precum şi vijelie puternică.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Cod roşu de furtună în localităţi din judeţul Botoşani

 

Localităţi din judeţul Botoşani sunt vizate de o nouă avertizare nowcasting Cod roşu de vijelii şi averse torenţiale, marţi după-amiaza, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Conform prognozei de specialitate, până la ora 16:45, în zona judeţului avertizat (în: Botoşani, Mihai Eminescu, Vlădeni, Curteşti şi Bucecea) va cădea grindină de medii şi mari dimensiuni, fenomen însoţit de vijelie puternică, averse torenţiale (cu peste 40 l/mp) şi frecvente descărcări electrice.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel