MApN a informat că o întâlnire de lucru la nivel de experţi între reprezentanţii părţii române şi cei ai părţii ungare a avut loc miercuri la Bucureşti şi a vizat analizarea aspectelor de interes comun cu privire la morminte şi opere comemorative de război.
"Aceste discuţii au început în acest moment pe Valea Uzului şi le vom duce cât de repede se poate. Este o chestiune care trebuie rezolvată prin dialog, la nivel diplomatic. Odată începute aceste discuţii, părerea mea este că e o chestiune de câteva săptămâni să vedem care va fi soluţia găsită şi dacă până la urmă o să ajungem la ceea ce am propus noi în acest moment - preluarea în administrarea Ministerului Apărării Naţionale a acestui cimitir - sau nu. (...) Nu pot lansa un termen până la care vom termina documentele pentru a face preluarea aceasta", a precizat joi, pentru AGERPRES, Gabriel Leş.
Potrivit acestuia, urmează ca echipele de experţi să se deplaseze la Valea Uzului.
"A fost o întâlnire la nivel de secretari de stat în această săptămână. (...) Am fost informat de secretarul de stat (Nicolae Nasta - n.r.) că dialogul a decurs în condiţii normale şi urmează mai departe la nivel de experţi să vedem exact care vor fi soluţiile pe care le vom găsi, vor fi inclusiv deplasări la faţa locului cu echipele", a precizat ministrul Apărării.
Conform MApN, pe agenda întâlnirii de lucru la nivel de experţi între reprezentanţii părţii române şi cei ai părţii ungare s-a aflat şi problema Cimitirului eroilor de la Valea Uzului, necropolă de război cu caracter multinaţional.
Comunicarea este importantă
"Părţile au subliniat importanţa unei comunicări deschise şi pragmatice, fără accente emoţionale, în consonanţă cu valorile europene şi euroatlantice şi cu Parteneriatul strategic dintre România şi Ungaria, care poate duce la rezolvarea situaţiilor de orice natură şi poate aplana eventualele neînţelegeri. În acest sens, s-a convenit deplasarea, la o dată stabilită de comun acord, a unei comisii alcătuite din reprezentanţii tuturor statelor care au morţi de război înhumaţi în Cimitirul eroilor de la Valea Uzului pentru realizarea unei cercetări pe întreaga suprafaţă a necropolei de război, plecând de la datele evidenţiate de documentele de arhivă deţinute de părţile implicate", a arătat MApN într-un comunicat de presă.
Ministerul Apărării a menţionat că partea română a informat-o pe cea ungară cu privire la procesul de analiză derulat în prezent în vederea preluării în administrare a Cimitirului eroilor de la Valea Uzului, inclusiv din perspectiva faptului că în această necropolă sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi.
"În cadrul discuţiilor s-au mai realizat informări reciproce privind derularea de proiecte de restaurare/ amenajare a unor monumente şi cimitire ale eroilor, precum şi privind starea de întreţinere a unor obiective comemorative de interes, aspecte ce vor fi analizate şi concretizate, ulterior, în conformitate cu prevederile Acordului bilateral în domeniul mormintelor de război", a precizat MApN.
Şefii celor două delegaţii au exprimat dorinţa continuării colaborării între România şi Ungaria în domeniul comemorării morţilor de război şi cel al îngrijirii mormintelor şi operelor comemorative de război dedicate acestora.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News