Gabriela Firea cere autorităților din Danemarca aducerea în țară a bebelușului român spitalizat

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: captură Antena 3
Sursa foto: captură Antena 3

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a trimis, luni dimineață, o scrisoare oficială către Ministerul Afacerilor Sociale și Persoanelor Vârstnice din Danemarca prin care solicită o soluție de comun acord pentru aducerea în țară a copilului familiei Rotundu. 

"Am transmis în această dimineață o scrisoare oficială din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse către Ministerul Afacerilor Sociale și Persoanelor Vârstnice din Danemarca prin care solicităm o soluție de comun acord pentru aducerea în țară a copilului familiei Rotundu, evident când starea de sănătate îi va permite acest lucru”, informează Gabriela Firea.

În document, Firea a reiterat principiul potrivit căruia cea mai bună soluție pentru orice copil aflat într-o situație dificilă nu este statul, ci familia extinsă.

„Acest principiu este cuprins și în Convenția ONU privind drepturile copilului, iar legislația națională este adaptată în acest sens. Ținând cont că atât minorul, Mathias Rotundu, cât și părinții săi sunt cetățeni români, este o obligație să adoptăm măsurile de urgență necesare pentru identificarea unei soluții urgente și imediate care să asigure respectarea interesului superior al copilului. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse are obligația de a garanta că fiecărui copil român îi sunt respectate drepturile, în integralitatea lor. În acest sens, am demarat deja, prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului și Adopție, procedurile de evaluare a bunicilor materni, din județul Vaslui, care și-au exprimat primii disponibilitatea de a îngriji copilul, dar va fi făcută și o anchetă socială a familiei bunicilor paterni. În scurt timp toate documentele și rezultatele verificărilor efectuate vor fi puse la dispoziția autorităților daneze, pentru a servi drept bază legală la solicitarea noastră privind aducerea copilului în România”, adaugă Firea.

Ea precizează că autoritățile de la București nu încearcă să interfereze în evaluările pe care autoritățile daneze le fac în acest moment, dar arătă sprijinul pentru a putea oferi acestui copil șansa de a fi în cadrul familiei căreia îi aparține, „chiar dacă în acest moment, aceasta înseamnă familia lărgită și nu cea naturală”.

„Am trimis autorităților daneze că vom transmite toate documentele și acordurile necesare în vederea asigurării faptului că viața acestui copil va fi protejată corespunzător în România, iar situația acestuia va fi supravegheată de către serviciile noastre sociale pe termen lung. Este o dovadă a angajamentului nostru de a colabora și de a stabili o bază de lucru transparentă pentru atingerea scopului nostru comun, reprezentat de reunirea acestui copil cu familia sa din România”, conchide ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Doi cetăţeni români, soţ şi soţie, rezidenţi în Danemarca, au fost reţinuţi de către autorităţile daneze şi se află în custodia a două centre de detenţie diferite. Copilul celor doi soţi a fost internat, la data de 29 ianuarie, într-o unitate medicală, fără ca familiei să îi fie furnizate informaţii cu privire la starea de sănătate a acestuia.

Presa olandeză scrie că bebeluşul de cinci săptămâni, născut în a doua zi de Crăciun, a fost internat la Spitalul Universitar Odense, unde medicii au fost de părere că viaţa i-a fost pusă în pericol, deoarece avea mai multe răni. Cuplul, 25 şi 27 de ani, a negat că şi-ar fi expus copilul la violenţă şi a cerut ajutor.

Corlăţean: Îl voi invita pe ambasadorul Danemarcei pentru o discuţie în Comisia de politică externă

 

Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a anunţat că, luni, îl va invita pe ambasadorul Danemarcei acreditat la Bucureşti la o discuţie în comisie referitoare la "cazul extrem de grav" al familiei Rotundu, care se află în detenţie, fără "vreo verificare prealabilă", sub acuzaţia de tratamente abuzive împotriva bebeluşului lor de cinci săptămâni.

"În acest caz dramatic din Danemarca, familia Rotundu cu copilaşul de 5 săptămâni - părinţii Sorana şi Ionuţ au exclusiv cetăţenia română şi au drept de rezidenţă în Danemarca, iar copilul (...) prin naştere dobândeşte cetăţenia română, chiar dacă nu are deocamdată certificat de naştere românesc.

Din ce am discutat cu cei de la MAE, Secţia Consulară a Ambasadei României la Copenhaga va procesa rapid, în această situaţie excepţională, documentele pentru acordarea actelor de identitate româneşti şi pentru bebeluşul Mathias. Situaţia este foarte serioasă şi a generat deja reacţii publice în mediile din societatea românească şi mediile româneşti din străinătate. (...)

Este firesc ca statul român să intervină foarte rapid. Personal, am constatat că, în străinătate, sunt situaţii în care autorităţile naţionale ale unor state vest europene intervin în viaţa de familie a cetăţenilor români care locuiesc acolo şi nu informează, potrivit regulilor de drept internaţional, statul de cetăţenie. Noi am aflat de la membrii familiei şi din presă şi nu mi se pare firesc ca notificările diplomatice să absenteze şi să nu fie informat statul român", a declarat pentru AGERPRES Corlăţean.

Senatorul PSD a explicat că este interesat de "o cooperare rapidă, corectă, transparentă, pentru că este foarte multă lipsă de transparenţă deja din partea autorităţilor daneze".

"Acesta este motivul suplimentar pentru care am luat decizia să îl invit săptămâna viitoare pe domnul ambasador al Danemarcei la Bucureşti. Luni aş dori să adresez invitaţia pentru a avea o discuţie la nivelul Comisiei de politică externă din Senat pe acest caz extrem de grav şi care ar trebui tratat corect şi cu profesionalism, inclusiv de natură medicală şi cu o investigaţie corectă în care părinţii trebuie să beneficieze de toate garanţiile legale care trebuie să funcţioneze într-un stat democratic şi în care interesul statului român să fie luat în considerare. (...) Eu sper să aibă loc în săptămâna care începe această întâlnire cu ambasadorul Danemarcei. Va fi o discuţie purtată în termeni corecţi, diplomatici între state partenere în Uniunea Europeana şi NATO", a adăugat Corlăţean.

Potrivit acestuia, "la o primă lectură, din datele obţinute de la familie şi din profilul părinţilor, se pare (...) ca o primă evaluare, că este o abordare profund greşită îndreptată împotriva acestor părinţi care au fost trimişi, fără niciun fel de verificare prealabilă, în locuri de detenţie într-o situaţie care era oricum gravă şi în care copilaşul trebuia să primească asistenţă medicală solicitată de părinţi de foarte multă vreme".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel