Găluște cu prune - desertul copilăriei. O adevărată nostalgie în farfurie 

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Găluște cu prune - desertul copilăriei
Găluște cu prune - desertul copilăriei

E sezonul prunelor și este greu să ne gândim la un desert de toamnă mai potrivit. Găluștele cu prune sunt perfecte atunci când îți e dor de un desert din copilărie. 

Rețeta de găluște cu prune este o adevărată nostalgie în farfurie. Este desertul tradițional cu care nu poți da greș, indiferent dacă ai la masă adulți sau copii. În această variantă, aluatul este foarte lipicios și mai greu de manevrat dar așa pruna rămâne în gălușcă când muști.

Ingrediente

- 250 grame făină

- 600-700 grame cartofi

- 50 grame unt

- 150 grame pesmet

- 100 grame zahăr

- o linguriță scorțișoară

- esență de vanilie

- nucșoară

- 2 ouă

- ulei

- coajă rasă de lămâie sau limetă

- prune

Mod de preparare

 

Pentru a face cele mai bune găluște cu prune, începem cu cartofii. Se fierb cartofii în coajă și apoi se răcesc și se decojesc. Se dau pe răzătoarea mare sau se pasează la robot.

Se pune în tigaie 50 grame unt și când s-a topit se pune 150 grame pesmet, 100 grame zahăr, o linguriță de scorțișoară și esență de vanilie. Dacă ai, poți adăuga și puțină nucșoară.

Se lasă pe foc mic timp de 15 minute, amestecând din când în când.

Între timp, se pune apa la fiert în oală foarte mare. Dacă vă plac mai dulci găluștele puneți zahăr 3-4 linguri.

Vezi și: Cum să faci cel mai bun sos bolognese - rețeta originală cu trei tipuri de carne

Într-un castron mare se pun cartofii dați pe răzătoare împreună cu 2 ouă, o lingură mare ulei, scorțișoară, coaja rasă de la o limetă și se amestecă ușor. Se adaugă făina, treptat. Dacă vi se pare că aluatul este lipicios, nu vă speriați, așa trebuie.

Prunele se taie pe jumătăți și se presară cu puțin zahăr brun.

Acum suntem gata să modelăm găluștile.

Se ia o prună și se acoperă complet cu aluat, formându-se o bilă. Când am terminat tot aluatul, le punem la fiert. Se fierb în oală cu capac, nu prea multe deodată, pentru că trebuie să aibă loc. Durează cam 10-15 minute.

Când sunt gata, faimoasele găluște cu prune se ridică singure la suprafață.  Se scurg puțin și se tăvălesc prin tigaia cu pesmetul auriu.

Garantat, o să fie dragoste la prima vedere.

Poftă bună!

 

------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt 
   
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g 
    
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G 

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ 

Rețetă de aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel