Garbis Dedeian a murit. Artistul a simțit că se apropie sfârșitul: „Nu amâna vizita, te rog“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Doliu în muzica românească. Jazz-manul Garbis Dedeian a murit aseară. Cunoscutul saxofonist s-a stins în singurătate, împovărat de probleme financiare.

Muzicianul Garbis Dedeian, unul dintre cei mai cunoscuți Jazz-mani români, a murit aseară. Cunoscutul saxofonist s-a stins în locuința lui, în singurătate.

„O veste trista pentru lumea jazz-lui românesc.. Aseara a încetat din viață saxofonistul GARBIS DEDEIAN, fara de care multi dintre saxofonistii generatiei actuale nu ar fi - din punct de vedere muzical - ceea ce sunt. Acum cateva zile i-am promis ca il voi vizita: 'Costin, nu amâna, te rog!'. Odihneste-te in pace, Maestre!“, a scris pe pagina lui muzicianul Costin Roșu.

Garbis Dedeian s-a născut la 24 aprilie 1959, la Bucureşti. A studiat la Liceul de Muzică nr. 1 din capitală, învăţând clarinetul cu profesorul Florian Popa, la Şcoala Populară de Artă. Jazz-ul l-a atras din adolescenţă, primii paşi fiindu-i îndrumaţi de regretatul Mihai Berindei, în clubul căruia a debutat, în duet cu pianistul Puiu Pascu.

„Nu moartea m-a îngrozit, ci singurătatea în care a trăit în ultimul timp și grijă zilei de mâine“

„Sunt profund îndurerat... de dispariția acestui mare saxofonist GARBIS DEDEIAN... care mi-a fost că un tată, frate, prieten și profesor. Chiar nu-mi vine să cred...Pentru că nu moartea m-a îngrozit ci singurătatea în care a trăit în ultimul timp, și grijă zilei de mâine, care l-a afectat enorm de mult. Asta o spun cu toată responsabilitatea, pentru că eu eram singurul care vorbeam foarte des cu el, și îmi spunea tot ce are pe suflet , iar eu lui.

Țin minte și ultima convorbire..chiar recentă..și ultima ieșire..... Pe el îl deranja foarte mult, nu pentru faptul că trecea printr-o criză financiară , ci fățărnicia colegilor de breaslă , care în ultimul timp nu prea îl băgau în seama, măcar să-l întrebe ce faci ? Sau să-l întrebe de sănătate.Că de bani , nu ar fi cerut de la nimeni, pentru că era un tip foarte orgolios și cu mare personalitate.Defapt așa sunt Marii Muzicieni. Ar fi bine să respectăm oamenii atunci când sunt în viață, și să le dăm valoarea pe care o merită, și să nu îi idolatrizăm atunci când nu mai sunt“, a scris pe pagina sa un alt amic, Alex Padureanu.

 

Instrumentist, compozitor, orchestrator, Garbis Dedeian a debutat la festivalul "Sibiu 79", atunci făcând parte din Big band-ul Centrului Universitar Bucureşti. Anul 1982 a însemnat pentru Garbis Dedeian o triplă afirmare: un premiu acordat cvartetului său la concursul debutanţilor din cadrul festivalului sibian, prezenţe de succes la festivalurile de Jazz de la Braşov şi Costineşti, potrivit site-ului http://alexandries.free.fr.

Formatorul generației de Jazz-mani



A fost pe primul loc la clarinet, saxofon tenor, saxofon alto în topul revistei "Săptămîna" (1984); a participat la seria de concerte "Jazz '85" (la Teatrul "Constantin Tănase"), "Jazz Alive" şi "Perpetuum Jazz" (Bucureşti) dar şi în ciclul de spectacole "Atelier de improvizaţie" (la Teatrul Dramatic din Constanţa), la festivalurile de jazz de la Galaţi, laşi, Craiova, Satu Mare, Cluj, Arad), din capitală ("Camel Jazz Alive Summit", "Intel Jazz", "Coca Cola Superjazz" etc), la festivalurile Mamaia şi "Cerbul de Aur" şi în toate cluburile de jazz bucureştene ca şi în ţară, peste hotare (Germania, Ungaria, Republica Moldova, Grecia, Italia, Franţa).

A descoperit şi format talente ca pianiştii Petrică Andrei şi Marius Vernescu, trompetistul Emil Bîzgă, chitaristul-violonist Florentin Dună, chitaristul Sorin Romanescu, bateristul Adrian Ştefănescu, vocalistul Paul Ioanid şi mulţi alţii.

(w670)

Dintre proiectele muzicale ale lui Garbis Dedeian amintim: "Saxophone Summit", "Tribute To Coltrane". A susţinut un recital la Festivalul "Bucureşti 2001", în care a cântat cu precădere compoziţii proprii, alături de pianistul Petru Popa, basistul Pedro Negrescu şi bateristul Tudy Zaharescu.

A participat la înregistrarea Mitică Popescu (1985), pe muzica lui Nicu Alifantis şi versurile lui Alexandru Andrieş, precizează site-ul amintit. Alte colaborări cu Alexandru Andrieş au fost "Interioare" (1984), "Interiors" (1985), "Rock'n'Roll" (1987), "Trei oglinzi" (1989), "Azi" (1991), "Aşteptînd-o pe Maria" (1991), "Vecinele mele 1,2,3" (1992), "Alexandru Andrieş" (1994), "Vreme rea" (2000), "Bingo România" (2001). În 2018 a lansat albumul "Armine", precizează discogs.com, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel