Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus în mod repetat discuțiile cu Kremlinul, iar un decret pe care l-a emis după ce Rusia a anexat în mod oficial patru regiuni ucrainene în 2022 consideră negocierile "imposibile".
Dar generalul-maior Vadym Skibitski, șeful adjunct al Direcției de informații militare HUR din Ucraina, a declarat pentru revista Economist că, în cele din urmă, va fi nevoie de discuții, așa cum ar fi cazul oricărui război.
"Generalul Skibitsky spune că nu vede o modalitate prin care Ucraina să câștige războiul doar pe câmpul de luptă. Chiar dacă ar fi capabilă să împingă forțele rusești înapoi la granițe - o perspectivă din ce în ce mai îndepărtată - nu ar pune capăt războiului", a scris revista, potrivit Reuters.
"Astfel de războaie se pot încheia doar cu tratate, spune el. În acest moment, ambele părți se luptă pentru "poziția cea mai favorabilă" înaintea unor potențiale discuții. Dar negocierile semnificative pot începe doar în a doua jumătate a anului 2025, cel mai devreme, bănuiește el."
Zelenski și alți oficiali au declarat că Rusia nu este invitată la un "summit de pace" planificat pentru Elveția în iunie, deoarece nu există nicio garanție că Moscova va negocia cu bună credință.
Ministrul de externe Dmytro Kuleba a părut să se facă ecoul gândurilor lui Skibitski într-un interviu separat acordat săptămâna aceasta revistei Foreign Policy, spunând că scopul summitului din iunie este "de a uni țările care împărtășesc principii și abordări pe baza cărora vor construi acțiuni ulterioare".
"După aceea, comunicarea cu Rusia poate avea loc și Rusia poate face parte din discuții. Pentru că aveți dreptate: în cele din urmă, nu puteți pune capăt războiului fără ambele părți."
Președintele rus Vladimir Putin și alți oficiali de rang înalt spun că Ucraina blochează orice încercare de soluționare.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că reuniunea din iunie nu poate fi o "conferință serioasă cu așteptări serioase de a obține un anumit tip de rezultate" fără prezența Rusiei.
Zelenski, în discursul său video nocturn de joi, a descris reuniunea din iunie ca fiind "practic prima șansă reală de a începe să restabilească o pace dreaptă".
"Toate pozițiile noastre, pe câmpul de luptă, în diplomație și în sfera informațională, trebuie să fie la fel de puternice acum", a spus el. "Forța noastră, capacitățile noastre, armele noastre, unitatea cu partenerii - toate acestea trebuie să funcționeze împreună. Și va funcționa".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News