Oamenii de știință din Marea Britanie au stocat întregul genom uman într-un cristal de memorie 5D care poate supraviețui miliarde de ani.
O echipă de cercetători de la Centrul de Cercetare în Optoelectronică al Universității din Southampton, Anglia, a dezvoltat cristalul pentru a putea fi folosit la stocarea genomului uman, dar și pentru a înregistra specii de plante și animale pe cale de dispariție.
Cristalul poate stoca până la 360 de terabytes de informații și poate rezista la condiții extreme, de la îngheț, foc, forță de impact direct, radiații cosmice și până la temperaturi de până la 1.000 de grade Celsius.
Echipa de cercetare a folosit lasere ultrarapide pentru a înscrie datele genomului uman în cristal în goluri de 20 de nanometri. Oamenii de știință au descris stocarea datelor în cristal ca fiind 5D, deoarece informația este tradusă în cinci dimensiuni diferite: înălțimea, lungimea, lățimea, orientarea și poziția sa.
Pentru moment, cristalul este stocat în arhiva Memory of Humanity, o capsulă a timpului în interiorul unei peșteri de sare din Austria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News