George Friedman: România să fie LIMITATĂ în ambiții. Ar putea avea parte de necazuri

Narcis Popa |
Data publicării:

România ar trebui să fie limitată în ambiții, pentru că acele state care au ambiții foarte mari au parte de necazuri, iar obiectivul țării noastre ar trebui să fie să devină o putere economică, afirmă analistul american dr. George Friedman, într-un interviu pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării.

Fondator și președinte al Geopolitical Futures (GPF), Friedman a vorbit, într-un interviu pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS), la conferinţa internaţională "Black Sea and Balkans Security Forum", despre provocările și oportunitățile României, cât și despre relațiile SUA cu țările europene.

Un alt subiect major a fost cel al situației din Europa, analistul american fiind de părere că nu se mai poate vorbi de Europa din punct de vedere al securității, deoarece Europa are atât de multe fragmente, iar fiecare țară pare să-și urmeze propria direcție.

Redăm integral interviul acordat de dr. George Friedman:

Mediafax: Ce rol ar putea juca România ca pol de stabilitate în Europa de Est și regiunea Mării Negre și ca o punte în cadrul alianței transatlantice?

George Friedman: Cred că România ar trebui să fie limitată în ambițiile sale, nu pentru că este mică sau irelevantă, dar acele țări care au ambiții foarte mari au parte de necazuri. Sarcina voastră este acum să vă apărați țara și să o transformați într-o putere economică. Nu aveți nicio altă funcție în afară de aceasta. Dacă sunteți o putere economică veți conduce țările din jurul vostru, sârbii, maghiarii, pe toți. Deci, cred că sarcina pentru această generație este de a lua România și de a crea un miracol economic, dar nu va fi un miracol, va fi o realitate pentru că o puteți face totul, de la IT la turism.

Mediafax: Care este opinia dumneavoastră despre acțiunile Uniunii Europene către autonomie în domeniul apărării şi securității? Credeți că aceste eforturi generează un risc politic pentru alianţa transatlantică?

George Friedman: Ei bine, am avut o alianță transatlantică, dar acum fiecare țară merge într-o direcție diferită. Portugalia merge într-o direcție, Germania într-alta. Relația noastră este cu România și Polonia, avem relații vechi cu restul Europei, una apropiată cu Marea Britanie.

Dar adevărata întrebare este ceea ce doresc europenii, iar ca american care studiază acest lucru, nu știu. În mod cert nu doresc același lucru, dar uneori și într-o țară nu doresc același lucru, depinde de momentul zilei. Deci, ca american, cred că ar trebui să fim deschiși unor relații bune cu orice țară care este pregătită să-și îndeplinească sarcina și să evite angajamentele față de țările care nu cred că trebuie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel