Muncitorii au ajuns în Germania în urmă cu câteva zile, iar pe 23 aprilie au părăsit ferma la care erau angajaţi după o ceartă cu patronul.
Un purtător de cuvânt al poliţiei din acea zonă a declarat că momentat nu există dovezi că muncitorii erau infectaţi cu coronavirus.
Aceştia au fost daţi în urmărire din motive de securitate.
Le-au fost confiscate actele ca să fie "motivaţi să muncească"
Mihai Rusu, jurnalist român stabilit în Germania, a declarat pentru acelaşi post de televiziune că şeful fermei le-ar fi confiscat buletinele românilor pentru "a-i motiva să muncească". În faţa camerelor de luat vederi, angajatorul şi-ar fi schimbat poziţia.
"Subiectul este în fază incipientă şi presa germană nu dezvoltă, dar am informaţii interesante. În primul rând, ferma depsre care vorbim este din localitatea Nimburg, de lângă Hanovra, Saxonia Inferioară.
Aici, sezonierii români au avut mai multe conflicte cu proprietarul acelei ferme. Cazurile au fost filmate şi date la televiziunea germană de stat, deci este un caz, nu numai public, dar este şi politic. Şi aici scandalurile şi conflictele care au apărut între muncitorii români şi angajatorul german sunt legate de confiscarea documentelor de identitate, paşapoartellor care sunt proprietate personală. Iar angajatorul german spunea că le-a luat paşapoartele ca să îi motiveze la lucru. În faţa camerelor de luat vederi, anagajatorul neamţ şi-a cerut scuze, şi-a dat seama că a greşit.
Angajatorul riscă o pedeapsă pentru că nu avea dreptul să confişte actele românilor. Este vinovat", a delcarat jurnalistul la Realitatea PLUS.
Ce riscă românii fugari
Pentru că erau în carantină, românii riscă amenzi usturătoare şi chiar dosar pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
"Pot fi amendaţi cu 2.500 de euro sau este caz penal. Amendă sau închisoare până la cinci ani. Sancţiunile sunt de la land la land. La Munchen, o asemenea sancţiune se ridică până la 25.000 euro pentru părăsirea carantinei", a mai completat Mihai Rusu.
Jurnalistul a precizat că românii au ajuns în urmă cu două săptămâni la ferma respectivă. Au venit cu transportul din luna aprilie. 40.000 de muncitori români au plecat în luna aprilie în Germania şi alţi 40.000 de sezonieri români urmează să plece din ţară în luna mai. Avioanele vin zilnic, iar muncitorii sunt obligaţi să intre în carantină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News