Germania. Preţul cărnii de porc s-a stabilizat după redeschiderea abatoarelor unde mai mulți români au fost infectați cu COVID-19

Andreea Cosma |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Preţul cărnii de porc în viu s-a stabilizat în Germania săptămâna aceasta, după recentele scăderi, piaţa fiind susţinută de redeschiderea unuia dintre cele mai mari abatoare din ţară, a anunţat joi Asociaţia crescătorilor germani de porci, transmite Reuters.

Abatorul Toennies şi fabrica de ambalare a cărnii din Rheda-Wiedenbrueck şi-au reluat operaţiunile săptămâna trecută, după ce au fost închise aproape o lună, peste 1.500 de angajaţi, majoritatea români, fiind testaţi pozitiv la coronavirus.

Închiderea unităţii a dus la scăderea preţului cărnii de porc deoarece fermierii au fost nevoiţi să-şi vândă la preţ redus animalele care urmau să fie sacrificate.

Preţul unui kilogram de carne de porc a rămas nemodificat săptămâna aceasta, la 1,47 euro, după redeschiderea abatorului Toennies, a anunţat joi Asociaţia crescătorilor germani de porci, de la 1,60 euro în urmă cu patru săptămâni, când s-a închis unitatea.

Oficialii din Germania au publicat miercuri un proiect de lege conform căruia companiile din domeniul ambalării cărnii vor fi obligate să angajeze direct personal în abatoare, în loc să subcontracteze activitatea, pentru evitarea apariţiei unor noi focare de coronavirus create de condiţiile de lucru necorespunzătoare.

Abatoarele din Germania au fost criticate pentru utilizarea pe scară largă a angajaţilor străini, în special est-europeni, care au contracte cu firme de intermediere. Aceştia locuiesc de multe ori în condiţii improprii, în spaţii aglomerate şi cu supraveghere necorespunzătoare, ceea ce accelerează răspândirea coronavirusului în abatoare.

Ministrul Muncii, Hubertus Heil, a condamnat sistemul de "sub-sub-subcontractare", în care intermediarii se bazează la rândul lor pe alte subcontracte pentru a găsi personal.

Proiectul de lege propus de Heil şi consultat de Reuters interzice subcontractarea în domeniile esenţiale cum ar fi sacrificarea animalelor şi procesarea cărnii. Este permisă subcontractarea muncii doar în domenii conexe cum ar fi curăţenia. De asemenea, se reglementează mai strict cazarea în comun a angajaţilor şi se stabileşte o cotă anuală de inspecţii pe teren.

Sunt exceptate de la noile reguli măcelăriile familiale cu mai puţin de 30 de angajaţi.

Focarul de coronavirus apărut la abator a declanşat o dezbatere despre standardele din industria alimentară din Germania şi dependenţa sa de forţa de muncă reprezentată de străini, în special din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel