Odată cu venirea primăverii, lucrătorii sezonieri devin tot mai căutaţi în agricultură. Salariul minim legal de 9,50 euro li se aplică acum. În conformitate cu Legea salariului minim (MiLoG), aceasta trebuie să fie plătită în general sub formă de prestație în numerar. Pentru remunerația lucrătorilor sezonieri, rămân întrebări, de exemplu, dacă indemnizațiile sau cheltuielile pentru cazare trebuie compensate cu limita salarială inferioară, notează AEBS.org.
Pandemie: noua reglementare pentru angajarea pe termen scurt
Pentru a face munca sezonieră mai atractivă pentru lucrătorii casnici, legislativul a extins definitiv regulamentul, care inițial era limitat la sfârșitul lunii octombrie 2020: lucrătorii sezonieri pot lucra pentru o perioadă scurtă de timp până la 115 zile fără contribuții la asigurările sociale. Anterior, acest lucru era posibil doar până la 70 de zile. Lucrătorii sezonieri care sunt deja în Germania și doresc să lucreze mai mult pot face acest lucru.
Eligibilitatea componentelor salariale: jurisprudența CEJ și BAG transferabilă
În practică, nu numai cu lucrătorii sezonieri apare problema componentelor remunerației care trebuie luate în considerare la calcularea salariului minim. Legea salariului minim nu conține nicio reglementare cu privire la măsura în care indemnizațiile sau alte servicii trebuie luate în considerare.
Cu toate acestea, între timp s-a recunoscut că jurisprudența Curții Europene de Justiție și a BAG privind stabilirea salariului minim și creditarea indemnizațiilor conform Legii lucrătorilor detașați trebuie luată în considerare și în legătură cu salariul minim. În conformitate cu aceasta, toate considerațiile obligatorii și reglementate în mod transparent de către angajator pentru munca prestată de angajat fac parte din salariul minim (hotărârea BAG din hotărârea din 21 decembrie 2016, Az. 5 AZR 374/16).
Salariul minim pentru lucrătorii sezonieri: ce este eligibil?
În acest sens, Curtea Federală a Muncii (BAG) a decis deja într-o hotărâre inițială: plățile speciale și suprataxele pot îndeplini cererea de salariu minim. Componentele de remunerare variabile pot fi creditate în principiu dacă reprezintă o contraprestație pentru activitatea regulată a angajatului. Pe de altă parte, componentele de remunerare care urmăresc un scop diferit nu pot fi luate în considerare. Aceasta include, de exemplu, indemnizațiile care sunt destinate să acopere cheltuielile suplimentare de către angajat sau indemnizațiile care reprezintă o recompensă pentru o performanță peste medie în termeni de calitate sau cantitate.
Pensiune și cazare. Cum sunt compensate
O întrebare adresată frecvent de lucrătorii sezonieri în legătură cu salariul minim este dacă alimentele și cazarea pot fi luate în considerare. În principiu, dispozițiile secțiunii 107 (2) din Regulamentele comerciale (GewO) trebuie respectate pentru creditarea contribuțiilor în natură. În conformitate cu aceasta, angajatorul și angajatul pot conveni asupra remunerației în natură ca parte a remunerației, dacă acest lucru este în interesul angajatului sau al naturii relației de muncă.
Citeşte şi: Germania. Condiții pentru lucrătorii sezonieri români în 2021. Carantina, cazarea și condițiile de muncă
Cu toate acestea, nu este încă clar dacă un salariu pe oră, care este indicat în declarația de remunerație ca fiind mai mic de 9,50 euro, corespunde salariului minim legal în plus față de pensiunea gratuită și cazare. O ordonanță planificată inițial pentru Legea salariului minim privind dacă și în ce măsură pensiunea și cazarea pot fi adăugate la salariul pe oră nu există. În cele din urmă, ar trebui să fie mai clar să plătiți salariul minim legal de 9,50 euro pe oră și să facturați lucrătorului sezonier camera și pensiunea separat.
Criterii vamale pentru luarea în considerare a pensiunii și a cazării în salariul minim
Cu toate acestea, în practică, compensarea pensiunii și a cazării este permisă lucrătorilor sezonieri în aplicarea corespunzătoare a secțiunii 107 (2) GewO la salariul minim legal. Acest lucru este posibil în conformitate cu specificațiile autorităților vamale responsabile de verificarea respectării obligațiilor angajatorului în conformitate cu secțiunea 20 MiLoG.
La verificarea salariului minim pentru lucrătorii sezonieri, autoritățile vamale verifică dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
- Un acord corespunzător între angajator și angajat
- Calitatea beneficiilor acordate în natură de „tip mediu și calitate”: Cazarea și masa nu trebuie să fie inacceptabile din punct de vedere al calității.
- Respectarea de către angajator a limitelor de scutire a sechestrului și a limitelor de platăFără credit pentru afișarea cazurilor
Compensarea pensiunii și a cazării este exclusă pentru lucrătorii detașați. Din Directiva UE privind detașarea lucrătorilor rezultă că angajatorul trebuie să suporte costurile de cazare și de existență dacă trimite angajați din țara lor de origine în altă țară pentru a furniza servicii sau muncă, deoarece această remunerație în natură este indisolubil legată de detașare.
Vă rugăm să rețineți și: În măsura în care angajatorii sunt obligați să plătească un salariu minim pe baza Legii privind detașarea angajaților (AEntG) sau în baza Legii privind angajarea temporară (AÜG), prestațiile în natură nu sunt permise.
Beneficii: respectați limita de scutire a sechestrului
În principiu, la creditarea prestațiilor în natură contra salariului minim ar trebui menționate următoarele:
Nu trebuie să depășească valoarea părții atașabile a salariului. Aceasta rezultă din secțiunea 107 (2) teza 5 GewO. În orice caz, angajatul individual trebuie să aibă un salariu net în limita scutirii de sechestru (în prezent, puțin sub 1.179,99 euro pentru angajații necăsătoriți care nu depind de întreținere). În plus față de această limită, există și limite maxime pentru creditarea meselor oferite de angajator și pentru creditarea locurilor de cazare puse la dispoziție sub formă de prestații fără numerar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News