Cea de-a XXVI-a ediție a Comisiei guvernamentale româno–germane pentru problematica etnicilor germani din România a fost găzduită de Instituția Prefectului Județului Timiș, la sediul Forumului Democrat al Germanilor din Banat. Au prezidat această comisie secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe, Daniela Gîtman, împreună cu Însărcinatul Guvernului Federal German pentru problemele imigranților de origine germană și minorități naționale, Natalie Pawlik, potrivit Tion.ro.
Comisia a fost înființată în anul 1992 pentru a fi un instrument privilegiat de aprofundare a relației de natură strategică dintre România și Republica Federală Germania. După cum îi sugerează și numele, aceasta are ca scop crearea unui cadru favorabil păstrării identității minorității germane din România. Concret, se face schimb de informații cu privire la sprijinul pe care cele două guverne l-au acordat minorității germane din România în perioada care a urmat sesiunii precedente, sunt discutate și convenite proiectele pentru perioada următoare, iar acestea se cuprind într-un protocol semnat de cei doi co-președinți - Natalie Pawlik și Daniela Gîtman.
În cadrul comisiei, reprezentanta germană a fost însoțită de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne Germane, ai Administrației Federale Germane și ai Ambasadei Germane la București. Pe de altă parte, din partea țării noastre au participat reprezentanți ai Forumului German din România, mai mulți prefecți – inclusiv cel de Timiș, Mihai Ritivoiu –, trimiși ai deputatului minorității germane, Ovidiu Ganț, liderii asociaților minorităților șvăbești și săsești, consilierul prezidențial Sergiu Nistor și mai mulți secretari de stat ai ministerelor Culturii, Muncii și Educației.
Despre aderarea României la Schengen: „Putem să găsim o soluție până la sfârșitul acestui an”
Conferința de presă de la finalul comisiei s-a axat, bineînțeles, pe măsurile luate pentru minoritatea germană din România. Totuși, s-a discutat inclusiv despre relațiile economice și politice dintre cele două țări. În ceea ce privește vizitele oficiale, numai în acest an, România i-a primit pe cancelarul Olaf Scholz, președintele Frank-Walter Steinmeier – care a trecut și pe la Timișoara – și pe Markus Soder, premierul Landului Bavaria.
În aceeași ordine de idei, și legătura economică este evidentă. Potrivit reprezentantei MAE, Germania este în continuare principalul partener economic al României, între cele două țări existând schimburi în valoare de 40 de miliarde de euro. De asemenea, Germania este al doilea investitor din România, aici existând peste 25.000 de companii nemțești care au investit peste 5,5 miliarde de euro. Drept dovadă a relațiilor strânse, la conferința de presă, atât partea românească, cât și cea germană au insistat asupra aderării României la Spațiul Schengen.
„Ne bazăm în continuare pe tot sprijinul Germaniei în proiectele importante de interes național. Mă refer aici la continuarea sprijinului ferm și vocal pe care Germania ni-l acordă pentru atingerea obiectivului de aderare la Spațiul Schengen până la sfârșitul acestui an. (…) Aș vrea, însă, să subliniez un lucru foarte important. Este o eroare majoră să faci confuzie între problemele legate de imigrație în Europa și extinderea Spațiului Schengen. România nu este decât un contributor la Spațiul Schengen, iar intrarea României în acest spațiu nu ar aduce probleme, ci, din contră, le rezolvă, pentru că frontierele externe vor fi în continuare apărate cu, poate, și mai multe resurse de către toate statele Uniunii Europene. Ne-am făcut datoria, suntem pregătiți, așteptăm o decizie pozitivă cât mai curând posibil”, a adăugat Daniela Gîtman.
Același sentiment îl are și partea germană.
„Recunoaștem importanța aderării României la Schengen. Germania este un intermediar în acest sens. Facem eforturi pentru a convinge și alte state. Noi susținem aderarea și suntem convinși că putem să găsim o soluție până la sfârșitul acestui an”, a spus și Natalie Pawlik.
La fel, ambele părți au subliniat cât de importantă este solidaritatea arătată față de Ucraina și „angajamentul comun pentru construcția proiectului european”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News