La punctul Kiefersfelden din sudul Bavariei, în ciuda temperaturilor scăzute (de până la -15 grade Celsius), poliţiştii opresc fiecare vehicul care vine din Austria. În conformitate cu noile reguli, în vigoare până pe 17 februarie, doar rezidenţilor germani şi non-germani le este permis să intre în ţară, iar ei trebuie să prezinte un test Covid-19 cu rezultat negativ.
Există şi excepţii - în cazul lucrătorilor esenţiali din sectoare precum Sănătatea şi Transporturile şi în cazul urgenţelor umanitare, a transmis Ministerul german de Interne, scrie The Guardian. De la începutul pandemiei, Germania a înregistrat peste 2,34 de milioane de cazuri de Covid-19 şi 64.990 de decese asociate, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins.
UE critică Germania pentru închiderea granițelor
Uniunea Europeană a criticat, duminică, Guvernul Germaniei din cauza restricţiilor impuse la frontiere, iar Ministerul de Externe din Slovacia a trimis o notă de protest Berlinului. "Teama de mutaţiile coronavirusului este de înţeles. Totuşi, adevărul este că virusul nu poate fi oprit prin închiderea graniţelor", a declarat Stella Kyriakides, comisarul UE pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, conform publicaţiei Augsburger Allgemeinen citate de Mediafax. "Aceste măsuri generează probleme pentru şoferii noştri de camioane şi, la nivel practic, sunt greu de îndeplinit", i-a transmis Ivan Korkok, ministrul slovac de Externe, omologului său german, Heiko Maas, conform publicaţiei Der Spiegel.
Comisia Europeană a cerut, vineri, Germaniei să reanalizeze restricţiile stricte impuse la frontieră în contextul pandemiei, amintind că ţările Uniunii Europene au convenit să evite închiderea graniţelor. Guvernul Germaniei a anunţat, în contextul apariţiei noilor variante ale coronavirusului, restricţii de călătorie pentru persoanele care vin din Cehia, Slovacia şi din regiunea austriacă Tirol. Închiderea graniţelor şi interdicţiile generale de călătorie trebuie evitate, a precizat Comisia Europeană, cerând Germaniei să reanalizeze măsurile şi să aplice excepţii, în primul rând pentru persoanele care traversează zilnic frontierele în scop profesional.
Conform datelor oficiale, aproximativ 45.000 de persoane din Cehia şi Austria lucrează în Germania şi sunt afectate de noile restricţii. Însă Guvernul Angela Merkel a respins vehement criticile Uniunii Europene privind impunerea unor restricţii stricte la frontiere. "Este destul! În ultimele luni, Comisia Europeană a făcut destule greşeli privind aprovizionarea cu vaccinuri. Comisia Europeană trebuie să ne susţină, nu să ne obstrucţioneze prin recomandări ieftine", a declarat Horst Seehofer, ministrul german de Interne, conform publicaţiei Bild şi site-ului Tagesschau.de.
(Dacă doriți să fiți notificați direct pe Whats App, atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe grupul de Whats App al StiriDiaspora accesând următorul link-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News