Guvernul german a decis să adauge 27 de orașe noi din România și Bulgaria pe lista „ghetourilor deschise” recunoscute, permițând supraviețuitorilor holocaustului care au lucrat în aceste orașe, precum și moștenitorilor lor, să li se acorde o pensie socială din Germania.Supraviețuitorii care au fugit din aceste orașe și s-au născut până în 1937 inclusiv au dreptul la o pensie socială din Germania pentru munca desfășurată în ghetoul deschis fără constrângeri.
Pe lista “orașe ghetou” deschise în România au mai fost incluse și Dorohoi, Brașov, Arad, Ploiești, Timișoara, Buhuși, Brăila, Huși, Deva, Sibiu, Suceava, Turda, Târgu Frumos, Lugoj, Podul Iloaiei, Ilia, dar și „Platicz“ și „Klrecy“
Văduvele sau văduvele supraviețuitorilor care au scăpat din orașele enumerate mai sus (precum și din toate fostele ghetouri europene) au avut dreptul la o pensie lunară pe viață. Dacă văduva / văduvul a murit deja, dreptul trece la a doua generație – copiii supraviețuitorului. A doua generație poate primi o subvenție pentru perioada de la 1 iulie 1997, până în ziua morții supraviețuitorului.
Condițiile pentru a primi pensia germană
Pentru a primi o pensie germană ca văduvă, văduv sau descendent din a doua generație a unui supraviețuitor al Holocaustului din orașele menționate anterior, trebuie îndeplinite următoarele condiții (văduvele trebuie să îndeplinească condițiile 1 și 3 și a doua generație ar trebui să îndeplinească cele trei condiții simultan):
1. Supraviețuitorul holocaustului este decedat, dar s-a născut înainte de 1936 și nu a solicitat niciodată asigurări sociale germane.
2. Supraviețuitorul și / sau văduva sa au murit după 27 iunie 2002. O a doua generație poate primi pensia dacă supraviețuitorul care era în ghetou a murit înainte de 2002, dar soțul/soția sa a murit după.
3. Supraviețuitorul a depus o cerere la Institutul Național de Asigurări din Israel pentru o pensie pentru limită de vârstă după 1 aprilie 1975.
Peste 1.500 de euro la 3 luni
Este important de menționat că acest drept nu este relevant pentru a doua generație, ci doar pentru supraviețuitorii care sunt în viață astăzi și care în prezent fie primesc doar o subvenție anuală, fie încă nu primesc nimic.
Supraviețuitorii Holocaustului din orașele românești recunoscute sunt, de asemenea, eligibili să primească bani prin intermediul Fondului Articolul 2 al Conferinței privind revendicările, care plătește 1.540 euro la fiecare trei luni, potrivit The Jerusalem Post.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News