Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune oprirea progresivă a importurilor de petrol din Rusia, în cadrul noilor sancţiuni impuse Moscovei din cauza intervenţiei militare în Ucraina.
"Nu putem garanta că în această situaţie nu vor exista perturbări" în aprovizionarea cu petrol a Germaniei, a declarat miercuri Robert Habeck, citat de cotidianul Le Figaro. "Tarifele la carburanţi riscă să crească în mod semnificativ pe o perioadă de 180 de zile", a atras atenţia ministrul german al Economiei.
Germania admite că pot apărea "perturbări" în aprovizionarea cu petrol din cauza sancţiunilor
Luni, Robert Habeck declara că Germania poate renunţa înainte de sfârşitul acestui an la importurile de petrol. "Am reuşit să ajungem la situaţia în care Germania să poată suporta un embargou petrolier", afirma Robert Habeck, citat de BBC News.
Sancţiunile antiruse au generat dezbateri în cadrul statelor UE, în contextul în care au crescut preţurile la carburanţi şi inflaţia. Surse europene citate de publicaţia Der Spiegel afirmă că Ungaria, Austria, Slovacia, Spania, Italia şi Grecia au semnalat că nu sunt de acord cu oprirea rapidă a importurilor de energie din Rusia.
Ţările din cadrul Uniunii Europene importă petrol din Rusia în valoare de 450 de milioane de euro zilnic. Oprirea importurilor de gaz rusesc nu este analizată deocamdată de Uniunea Europeană, potrivit Mediafax.
Premierul Italiei, Mario Draghi, a condamnat încă o dată invazia rusă în Ucraina în cadrul unui discurs în Parlamentul European. El a subliniat că „prioritatea este să ajungem cât mai repede la o încetare a focului, pentru a salva vieți și pentru a permite acele intervenții umanitare în favoarea civililor“.
Italia a cerut un plafon european pentru prețul gazului importat din Rusia
Draghi a trecut apoi la discuții pe teme economice, cu instabilitatea provocată de conflict. În ceea ce privește energia, el a cerut o "reacție puternică din partea Uniunii Europene". Apoi a continuat: "În următoarele luni trebuie să le arătăm cetățenilor europeni că suntem capabili să conducem o Europă care să fie la înălțimea valorilor sale, a istoriei sale și a rolului său în lume. O Europă mai puternică, mai coerentă, mai suverană, capabilă să își ia viitorul în propriile mâini".
Revenind la sectorul energetic, Draghi a subliniat: "Am susținut sancțiunile pe care Uniunea Europeană a decis să le impună Rusiei, inclusiv cele din sectorul energetic. Vom continua să facem acest lucru cu aceeași convingere și în viitor", a explicat el. "În ultimele săptămâni am acționat cu cea mai mare rapiditate și determinare pentru a ne diversifica aprovizionarea cu gaze. Și am luat măsuri importante de simplificare pentru a accelera producția de energie regenerabilă, care este esențială pentru a face creșterea noastră mai durabilă. În același timp, însă, "trebuie să găsim acum soluții pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile de creșterea costurilor energetice".
Draghi a insistat pe acest subiect: "Încă de la începutul crizei, Italia a cerut un plafon european pentru prețul gazului importat din Rusia. Propunerea noastră ar face posibilă utilizarea puterii noastre de negociere pentru a reduce costurile exorbitante care apasă în prezent asupra economiilor noastre. În același timp, această măsură ne-ar permite să reducem sumele pe care le trimitem zilnic președintelui Putin, care îi finanțează inevitabil campania militară".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News