Nemți, ținuți sclavi în România. Presa din Germania a explodat astăzi

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

În continuare, „proiectul Maramureș” este cap de afiș în publicațiile nemțești.

După ce vineri DIICOT a dispus trimiterea în judecată a 14 persoane implicate în dosarul adolescenților nemți ținuți în sclavie într-un centru din localitatea Vișeu de Sus, „Poiectul Maramureș" ține în continuare prima pagină din presa germană.

Două dintre cele mai cunoscute publicații germane afirmă astăzi faptul că tinerii au fost „tratați ca niște sclavi", relatează deutsche welle.de, chiar „barbaric", complează focus.de.

În presa germană se speculează că adolescenții germani, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, au fost maltratați ca parte a unui proiect social din România. Mădălina Turza, secretarul român de stat spune că pot exista și alte cazuri.

„Există și mai multe situații dificile în care copiii germani nu vin în România pe baza regulilor internaționale și a deciziilor judiciare, ci doar după o simplă consultare cu părinții lor", este declarația Mădălinei Turza.


„Un coșmar nesfârșit”

 

„Metodele barbare, bătăile dese, lipsirea de alimente, munca fizică până la epuizare, umilințele și acțiunile echivalente cu tortura și privarea de libertate" sunt doar câteva dintre expresiile folosite în rechizitoriul procurorului român pentru a descrie calvarul trăit de acești tineri, pe care l-a comparat cu „un coșmar nesfârșit".

„Asistență și sprijin în reabilitarea socială a copiilor și tinerilor cu probleme comportamentale-Proiect Maramureș" a devenit în scurt timp un coșmar pentru copiii integrați în proiect, adevărul ieșind la iveală abia în septembrie 2019, atunci când câțiva dintre adolescenții găzduiți aici au reușit să fugă din infern, povestind totul despre condițiile brutale în care erau obligați să trăiască.


6.000 euro / copil

 

Aceasta este suma pe care o plătea Germania, pentru fiecare copil care făcea parte din acest proiect de integrare socio-profesională pus pe picioare de către un grup infracțional organizat.

Printre cei acuzați de complicitate în acest dosar se numără soții Schumann Bert Sieghard și Schumann Babett, inițiatorii și coordonatorii asociației, Marcel Vasile Iusco, asistent social în cadrul DGASPC Maramureș și Năsui Vasile (zis „Nețu").


Schumann Bert Sieghard pledează în victimă


Într-o scrisoare deschisă adresată presei românești, Schumann pledează în victimă, plângându-se de condițiile dure în care este ținut de când se află în custodie, afirmațiile lui amintind de declarațiile minorilor și de condițiile în care aceștia au fost obligați să trăiască în perioada martie 2014-august 2019.

Persoanele implicate sunt acuzate de săvârșirea acțiunilor de constituire a unui grup infracțional, trafic de persoane, trafic de minori, lipsire de libertate în mod ilegal, abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului și spălare de bani, precum și de complicitate la infracțiunile de trafic de persoane și de minori și complicitate la infracțiunea de lipsire de libertate.


Niciunul dintre adolescenții nemți nu se mai află la Vișeu de Sus


Dosarul adolescenților nemți umează a fi judecat de către Tribunalul Maramureș.

Între timp, secretarul de stat, Mădălina Turza, a declarat că lucrează în prezent la un „cadru legal care, în astfel de cazuri, permite autorităților române să monitorizeze instituțiile și proiectele străine de acest tip și să întervină direct în caz de probleme", relatează focus.de.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel