Germania plănuiește să lanseze un program pentru a angaja în mod temporar străini, în așa fel încât să compenseze lipsa acută de personal pe aeroporturile țării în lunile de vară.
Măsura ar permite furnizorilor germani de servicii aeroportuare să angajeze mii de lucrători temporari din Turcia pentru câteva luni, începând cu iulie, a relatat ziarul Bild, citat de The Guardian.
Ministrul Muncii, Hubertus Heil, a declarat că guvernul său intenționează să "permită intrarea în Germania a personalului de care este nevoie urgentă din străinătate pentru muncă temporară": "Vrem să excludem orice formă de dumping social și de exploatare".
Angajatorii vor trebui să plătească lucrătorilor salarii convenite în mod colectiv și să le ofere cazare, a spus Heil.
Aeroporturile din întreaga Europă s-au străduit să se reajusteze pe măsură ce cererea de călătorii internaționale își revine după o pauză de doi ani de pandemie.
Peste 7000 de angajați lipsesc în aeroporturile din Germania
Un studiu recent al Institutului Economic German (IW) a constatat că aeroporturile germane aveau un deficit de 7.200 de angajați, după ce mulți muncitori și-au părăsit locurile de muncă în timpul pandemiei și și-au găsit de atunci locuri de muncă în alte sectoare, de exemplu la companiile feroviare sau în comerțul cu amănuntul online.
În pofida sistemului german kurzarbeit sau a sistemului de prestații pentru munca cu program redus, conceput pentru a permite o revenire mai rapidă după o perioadă de criză, numărul persoanelor care lucrează în serviciile aeroportuare a scăzut cu 15% între 2018-19 și 2020-21.
Un purtător de cuvânt al ministerului de interne a declarat că angajații străini nu vor fi recrutați pentru a lucra la partea de securitate a aeroporturilor, deoarece necesită timpi de pregătire mai lungi și niveluri mai ridicate de autorizare de securitate, ci la roluri mai puțin calificate, precum manipularea bagajelor.
Bild a folosit termenul „gastarbeiter” sau "angajați invitați" pentru personalul străin pe care guvernul încearcă să îl recruteze, o referire la muncitorii imigranți din Italia, Grecia, Turcia și alte țări care au fost căutați pentru a lucra în economia în plină expansiune a Germaniei de la mijlocul anilor 1950 până la începutul anilor 1970.
În prezent, termenul este considerat demodat, deoarece pare să respingă posibilitatea ca angajații migranți să se stabilească și să contribuie la societatea germană.
Cozi uriașe în aeroporturile din Dusseldorf și Koln
În weekend, pasagerii de pe aeroporturile din Düsseldorf și Köln au raportat din nou cozi lungi la porțile de securitate, în timp ce aeroportul din Hamburg se chinuia cu bagajele blocate.
Marile hub-uri europene de transport aerian, precum Amsterdam Schiphol și Londra Heathrow, au fost nevoite să anuleze sute de zboruri în acest an, deoarece se luptă să gestioneze fluxul de pasageri și bagaje pe fondul lipsei de personal.
Compania germană Lufthansa anulează 2.200 de zboruri în iulie și august pe aeroporturile din Frankfurt și Munchen, iar directorul operațional al companiei aeriene, Detlef Kayser, a declarat pentru ziarul Welt că nu se așteaptă ca deficitul actual să fie acoperit până în 2023, relatează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News