Germania. Angela Merkel, "profund ruşinată"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat miercuri, în Ziua internaţională de comemorare a Holocaustului, că Germania are "responsabilitatea perpetuă" de a nu lăsa să piară amintirea victimelor acestuia şi s-a declarat "profund ruşinată" de atrocităţile comise de nazişti, relatează dpa.

Într-un mesaj video în cadrul unui eveniment organizat de Alianţa pentru comemorarea Holocaustului, ONU şi Unesco, Merkel a îndemnat la combaterea "cu fermitate atât a antisemitismului făţiş cât şi a celui disimulat, atât a negării cât şi a relativizării Holocaustului", precum şi la vigilenţă "pentru a nu lăsa loc antisemitismului şi rasismului".

Ea le-a mulţumit supravieţuitorilor care au avut tăria de a-şi face cunoscute poveştile de viaţă, spunând că ei evocă "vulnerabilitatea demnităţii umane şi valorile care stau la baza coexistenţei paşnice".

La un alt eveniment organizat tot online pentru a marca 76 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau (Oswiecim, în Polonia ocupată), comemorare care anul acesta a avut în centru soarta copiilor de la Auschwitz, directorul Muzeului Auschwitz Piotr Cywinski, a subliniat că "nimeni nu poate readuce la viaţă victimele şi nimeni nu le poate reda supravieţuitorilor copilăria pierdută", dar a făcut apel la eradicarea suferinţelor la care continuă să fie expuşi copii în zilele noastre.

"Şi astăzi sunt copii ucişi, vânduţi, folosiţi ca sclavi, copii care flămânzesc, sunt abandonaţi şi singuri", a spus Cywinski.

"Între timp, noi ne gândim cum să ne facem propria lume mai confortabilă, în loc să creăm o lume mai bună pentru copii şi pentru viitor... Indiferenţa noastră este cea care creşte numărul victimelor, dintre care cele mai slabe, cele mai încrezătoare şi cele mai inocente sunt copiii", a adăugat Cywinski.

La comemorare au mai ţinut discursuri două supravieţuitoare ale lagărului, Zdzislawa Wlodarczyk şi Anita Lasker-Wallfisch, precum şi preşedintele polonez Andrzej Duda şi diplomaţi israelieni şi ruşi.

Preşedintele polonez a accentuat în alocuţiunea sa obligaţia specială ţării sale de a salvgarda "dovada celei mai mari atrocităţi din istoria omenirii".

Muzeul Auschwitz estimează că cel puţin 232.000 de copii, în majoritate evrei, au fost deportaţi la Auschwitz şi peste 200.000 au fost ucişi în acest lagăr, doar circa 700 fiind eliberaţi, în ianuarie 1945.

Din cei 1,3 milioane de oameni care se estimează că au fost deportaţi doar în lagărul de la Auschwitz, şi-au găsit moartea aici aproximativ 1,1 milioane, între care circa 1 milion de evrei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel