Germania avertizează că UE trebuie să fie pregătită pentru un război până la sfârșitul deceniului

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Povestea impresionantă a unei tinere: "Nu mai lupt în Ucraina, am primit două medalii de la Kiev, iar acum mă duc în Israel" / Foto ilustrativ (Sursa: Freepik)
Povestea impresionantă a unei tinere: "Nu mai lupt în Ucraina, am primit două medalii de la Kiev, iar acum mă duc în Israel" / Foto ilustrativ (Sursa: Freepik)

Guvernul german trage un semnal de alarmă, afirmând că Uniunea Europeană ar putea fi amenințată de Rusia cu un război până la sfârșitul deceniului, determinând țările membre să își pregătească industria de apărare pentru a face față provocărilor.

Boris Pistorius, ministrul german al apărării, susține că amenințările lui Vladimir Putin la adresa statelor baltice, Georgiei și Republicii Moldova trebuie tratate cu seriozitate și că pericolele ar putea deveni reale în următorii ani.

„Amenințările [lui Vladimir Putin] împotriva statelor baltice, Georgiei și Republicii Moldova trebuie luate foarte în serios”, a declarat Boris Pistorius, ministrul german al apărării, într-un interviu publicat sâmbătă de Welt am Sonntag și citat de Euractiv.

Avertizarea vine într-un context geopolitic instabil, iar Pistorius subliniază că amenințările lui Putin nu sunt simple "vorbe goale". El subliniază necesitatea ca țările europene să își sporească capacitățile de apărare și să se adapteze unui mediu geopolitic în schimbare, cu posibilitatea ca Statele Unite să-și reducă prezența pe continent.

"Va dura ca industria de apărare să își sporească capacitățile. Acum avem în jur de 5-8 ani să revenim din urmă, atât în ceea ce privește forțele armate, cât și industria și societatea," a atras atenția ministrul german al apărării.

 

Vladimir Putin a amenințat că intrarea Finlandei în NATO va crea "probleme"

 

Acest avertisment survine la scurt timp după ce Vladimir Putin a amenințat că intrarea Finlandei în NATO va crea "probleme" și a anunțat întărirea militară la frontiera de nord-vest. De asemenea, Pistorius a subliniat că forțele armate germane se confruntă cu o lipsă de recruți, cu 7% mai puțini candidați în acest an față de anul precedent. Situația ridică îngrijorări cu privire la capacitatea Germaniei de a-și atinge obiectivele de creștere a efectivelor militare.

Până în 2050, vor fi cu 12% mai puţini oameni în grupa de vârstă 15-24 de ani (...), de care avem nevoie în Bundeswehr”, a mai avertizat ministrul german.

El a prezentat recent un plan pentru forțele armate și industria de apărare, stabilind obiectivul ca armata germană să devină "pregătită pentru război" și ca Germania să își asume un rol de lider în domeniul militar în Europa.

Cu populația germană în declin și în îmbătrânire, există provocări crescânde atât pentru forțele armate, cât și pentru economie. Pistorius a subliniat că, în ciuda acestor provocări, trebuie luate măsuri pentru a face față amenințărilor geopolitice și pentru a asigura securitatea țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel