Gruparea de escroci români care acționează în zona orașului Paderborn, landul Renania de Nord-Westfalia, a făcut o nouă victimă, în ciuda avertismentelor date de poliția germană. De această dată, păgubit este un bărbat de 73 de ani care fost înșelat și le-a dat nu mai puțin de 10.000 de euro membrilor bandei criminale care s-au prefăcut a fi polițiști. Cu o săptămână înainte, un alt german în vârstă de 59 de ani a căzut victimă acestei escrocherii.
Cum operează banda de "polițiști falși"
Potrivit poliției germane, planul de acțiune al hoților este același. Un bărbat a sunat victima, în acest caz bărbatul de 73 de ani din Paderborn, vineri dimineață. Susținând că este de la departamentul de urmărire penală a poliției din Paderborn, escrocul i-a spus bătrânului că este pe urmele unei bande de români care se ocupă bani falși și că, pentru a-i prinde pe răufăcători, este foarte important ajutorul său.
Persoana vătămată este apoi invitată să retragă o sumă de bani din contul său. Ulterior, banii ar urma să fie încasați de un anchetator îmbrăcat în civil, chiar de la el de acasă, urmând să fie organizat un flagrant. Practic, banii reali ar urma să fie folosiți de poliție pentru a-i schimba cu unii falși, urmând ca cei reali să-i fie returnați în momentul în care se termină acțiunea poliției.
Escrocul îi repetă victimei că acesta este singurul mod de a condamna și aresta vinovații. Escrocul nu este singurul apelant, în cursul zilei victima fiind apelată de mai multe ori pentru a spori starea de confuzie.
Potrivit oamenilor legii, făptașii l-au supus pe bărbat ore în șir sub o asemenea presiune, încât acesta a mers la banca lui și a ridicat peste 10.000 de euro. Chiar în timpul acestei operațiuni, bărbatul de 73 de ani a fost ținut de vorbă pe telefonul mobil de către autori timp de aproape o oră.
Ajuns acasă, neamțul a pus banii într-un plic în fața ușii din față, conform instrucțiunilor. Apoi a venit „anchetatorul civil” anunțat telefonic și l-a ridicat la prânz. Doar în momentul în care victima a vorbit cu fiul său la telefon, frauda a fost observată. Familia a depus plângere.
Poliția, apel la cetațeni: "Închideți imediat telefonul!"
Potrivit polițiștilor din Paderbor, acest caz arată din nou că făptașii reușesc mereu să ia prin surprindere persoanele în vârstă. Indiferent dacă sunt ofițeri de poliție falși sau rude false, cu cât făptuitorii își pot acumula presiunea mai mult timp, cu atât victimele devin mai nesigure.
Ofițerii au și un sfat: „Dacă cineva îți cere bani la telefon, indiferent cine ar trebui să fie sau din orice motiv și indiferent ce și cât, închide telefonul imediat! Poliția vă sfătuiește cu insistență să procedați întotdeauna astfel. Totodată, poliția solicită rudelor, prietenilor sau cunoscuților să vorbească personal cu persoanele în vârstă despre această metodă de furt și să-i educe în mod regulat cu privire la înșelătoriile infractorilor. Ei ar trebui să fie disponibili ca o persoană de contact de încredere pentru cei afectați".
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News