Germania cere populației reducerea consumului de gaze, după amenințarea lui Putin 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Germania a lansat un avertisment cu privire la o posibilă întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale pe fondul disputei cu Rusia, care cere „țărilor neprietenoase” să plătească în ruble. Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a îndemnat populația și companiile să reducă consumul.

Rusia a cerut țărilor „neprietenoase” să plătească pentru gazul care vine din Moscova în ruble, însă Uniunea Europeană a respins această idee, mai ales că țările UE de obicei plătesc în moneda europeană.

Miercuri, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a îndemnat consumatorii și companiile să reducă consumul pentru a veni în întâmpinarea unor posibile probleme, scrie BBC.

Germania primește aproximativ jumătate din gazul consumat și o treime din petrol din Rusia.

Germania nu și-ar fi dorit oprirea bruscă a gazelor

 

Berlinul s-a angajat să își reducă în timp dependența de energia rusească, dar a avertizat că s-ar putea confrunta cu o recesiune dacă livrările s-ar opri brusc.

În cadrul unui plan de urgență existent privind gazele naturale, această fază de avertizare este prima dintre cele trei etape care pregătesc țara pentru un potențial șoc în privința aprovizionării.

În etapa finală, guvernul ar urma să introducă raționalizarea gazului.

Ministrul economiei, Robert Habeck a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că aprovizionarea cu gaz este asigurată pentru moment, dar a adăugat: „Cu toate acestea, trebuie să sporim măsurile de precauție pentru a fi pregătiți pentru o escaladare din partea Rusiei. Odată cu declararea nivelului de alertă, s-a reunit o echipă de criză”.

Șeful autorității germane de reglementare a rețelelor, Bundesnetzagentur, Klaus Mueller, a declarat într-un mesaj pe Twitter că scopul avertismentului a fost de a evita o deteriorare a aprovizionării și a îndemnat consumatorii și industria să se pregătească pentru „toate scenariile”.

Putin vrea să redreseze rubla, după cădere

 

Occidentul a impus sancțiuni Rusiei ca răspuns la invazia din Ucraina, iar ca răspuns, președintele rus Vladimir Putin a cerut ca gazele naturale exportate către Europa să fie plătite în ruble. Analiștii spun că această măsură ar sprijini moneda țării, care a scăzut brusc după invazie, dar a început să își revină.

Europa, care importă aproximativ 40% din gaz din Rusia și plătește în mare parte în euro, spune că gigantul rus Gazprom, controlat de stat, nu are dreptul să rediscute contractele. Cu toate acestea, Viacheslav Volodin, președintele camerei inferioare a parlamentului rus, a declarat: „Politicienii europeni trebuie să înceteze cu discuțiile, să nu mai încerce să găsească vreo justificare că nu pot plăti în ruble. Dacă vreți gaz, găsiți ruble”. El a adăugat că Rusia ar putea să înceapă să ceară plata în ruble și pentru alte mărfuri, precum îngrășăminte, cereale, metale și lemn, relatează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel