Germania. Doi ani de la masacrul din Hanau, unde a murit și tânărul român Viorel: „Victimele acelei nopți groaznice nu sunt uitate”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Germania. Doi ani de la masacrul din Hanau: „Victimele acelei nopți groaznice nu sunt uitate”. FOTO: captură bszonline.de
Germania. Doi ani de la masacrul din Hanau: „Victimele acelei nopți groaznice nu sunt uitate”. FOTO: captură bszonline.de

Pe 19 februarie are loc comemorarea crimelor de la Hanau din Germania. Multe acțiuni amintesc de acea zi cumplită și nu lasă victimele să cadă în uitare.

„A lupta împotriva rasismului și a urii înseamnă, de asemenea, să nu lași uitării poveștile imigranților. Din păcate, aceste povești sunt adesea caracterizate de acte și motive rasiste. Amintirea victimelor și arătând rudelor compasiune și coeziune este o modalitate de a trimite un semnal împotriva ideilor de dreapta din Germania și de a arăta clar că aceste acte nu sunt pur și simplu acceptate și că noi, ca societate dispețuim rasismul, arată jurnaliștii germani.

Atentat Hanau, Germania. Viorel a sunat de cinci ori la Poliție înainte să fie împușcat: „Dacă răspundeau apelurilor, el ar mai fi fost în viață!”

Este comemorată o zi întunecată din ultimii ani, care este încă proaspătă în amintirea multor oameni. Era 19 februarie 2020 când 11 persoane, dintre care opt străini în Germania, au fost împușcate cu sânge rece într-un act de terorism cu motivație rasială în orașul Hessian Hanau. Între orele 21.00 și 22.00, atacul s-a desfășurat în două baruri și un chioșc, care sunt frecventate de persoane cu origini imigrante. Făptuitorul și-a ucis apoi propria mamă și s-a sinucis, iar acea noapte îngrozitoare a evidențiat și „lipsa disponibilității și a timpului de răspuns al poliției locale”.

 

Vili Viorel Păun l-a urmărit pe făptuitor până la a doua zonă a crimei și a fost împușcat în mașina lui

 

Printre morți se numără un curajos român care l-a urmărit pe făptuitor până la a doua zonă în care începuse să tragă în oameni. 

Făptașul a împușcat trei persoane la locul primei crime, barul „La Votre” și barul cu narghilea „Midnight”. Kaloyan Velkov din Bulgaria, șofer de camion și proprietar al barului „La Votre” lasă în urmă un fiu de opt ani la vârsta de 33 de ani.  Faith Saraçoğlu, în vârstă de 34 de ani, dintr-o familie originară din Turcia, se ocupa cu dezinsecții pe cont propriu și plănuia să opereze la nivel național cu compania sa. Sedat Gürbüz, născut în Langen, era proprietarul barului cu narghilea „Midnight”, pe care îl vânduse abia de curând. În seara crimei în care și-a luat rămas bun de la angajații săi avea numai 29 de ani. 

Profilul ucigașului românului care muncea în Germania: „Se credea un geniu privilegiat ceea ce l-a dus la ură față de străini”

La a doua scenă a crimei, Kurt-Schumacher Platz, alte șase persoane au murit. Vili Viorel Păun din România, a venit în Germania la vârsta de 16 ani pentru a câștiga bani pentru tratamentul mamei sale. El l-a urmărit pe făptuitor până la a doua zonă a crimei și a fost împușcat în mașina lui în timp ce încerca să prevină noi crime. A murit la vârsta de 22 de ani și o cruce comemorează curajul său civil. Gökhan Gültekin născut în Hanau dintr-o familie kurdă, zidar pregătit și fondator al unei companii de expediții a murit la vârsta de 37 de ani. Mercedes Kierpacz, o romani germană născută la Offenbach. Ea lucra la „Arena Bar” și a fost împușcată în timp ce ridica o comandă de la masă. La 35 de ani, ea lasă în urmă un băiat de 17 ani și o fiică de trei ani. Ferhat Unvar, născut din părinți kurzi în Germania, tocmai își termina ucenicia ca instalator de gaz și apă și se întâlnea adesea cu prietenii în „Arena Bar”. Nesar Hashemi, germano-afgan, în vârstă de 21 de ani, care a crescut în Germania cu cei patru frați ai săi, a fost un operator de mașini și instalații. Fratele său a supraviețuit actului cu răni grave. Hamza Kurtović, născut în Germania cu rădăcini în Bosnia tocmai își termina ucenicia ca funcționar de depozit și a murit în timp ce aștepta un prieten în „Arena Bar”. Avea 22 de ani. 

În cele din urmă, făptuitorul s-a sinucis, dar nu înainte de a o ucide pe mama sa. Mama făptuitorului, Gabriele R. era la pat și era vizitată de serviciul de îngrijire medicală de mai multe ori pe zi. Ea a murit la vârsta de 72 de ani. 

 

Victimele acestei nopți groaznice nu sunt uitate

 

Victimele acelei nopți groaznice nu sunt uitate și o comemorare are loc anual pe 19 februarie. Rețeaua Africană a Germaniei (TANG) și inițiativa Hanau din 19 februarie solicită comemorarea atacului în fiecare an. Multe campanii și apeluri sunt planificate și anul acesta. Se cere dreptate socială, educație deplină și consecințe politice. Buletinul informativ #saytheirnames încurajează mărturiile și relatările celor afectați și, de asemenea, doresc să arate solidaritate cu rudele.

Pe site-ul 19feb-hanau.org/ puteți afla despre toate detaliile comemorării. Sub bannerul #hanaustandstogether se arată diverse activități pentru ziua de comemorare. În acest scop se organizează o oră oficială de pomenire la cimitir, depuneri de coroane, privegheri și jocuri de caritate.  

Guvernul german despăgubește familiile victimelor de la Hanau

„Cu toată durerea cauzată de atacul sângeros, este liniștitor să vezi că toate comunitățile, fie evrei, musulmane sau creștine, rămân împreună și oamenii se mobilizează online și pe străzi pentru a comemora această zi și victimele ei. Coeziunea nu este doar o șansă de consolare, ci și șansa ca acte de acest gen să nu fie uitate și că extremiștilor de dreapta li se va aminti din nou și din nou că societatea nu poate fi divizată”, au conchis jurnaliștii germani.

 

[citeste si]     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel