Publicitate
Țara a declanșat etapa de "alarmă" a unui plan de urgență privind gazele naturale pentru a face față penuriei, a anunțat Ministerul german al Economiei, conform BBC.
Aceasta este cea mai recentă parte a unui impas între Uniunea Europeană și Rusia din cauza invaziei acesteia în Ucraina.
Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că Rusia folosește gazul "ca o armă" ca răspuns la sancțiunile UE.
"Nu trebuie să ne păcălim singuri. Reducerea livrărilor de gaz este un atac economic asupra noastră din partea [președintelui rus Vladimir] Putin", a declarat Habeck, adăugând că germanii vor trebui să reducă consumul.
Dl Habeck a declarat că "sperăm că nu va fi niciodată" nevoie de raționalizarea gazului pentru industria germană, dar a adăugat: "Bineînțeles, nu pot exclude această posibilitate".
Plan de urgență
Germania a trecut acum la cea de-a doua etapă a planului de urgență în trei părți, care este declanșat atunci când există întreruperi sau o cerere foarte mare de gaz.
Guvernul va acorda împrumuturi în valoare de 15 miliarde de euro (13 miliarde de lire sterline) pentru a încerca să umple instalațiile de stocare a gazelor și va începe să scoată la licitație gazele pentru industrie, pentru a încuraja marile întreprinderi să consume mai puțin.
Trecerea la etapa a doua a planului pune o presiune mai mare asupra furnizorilor și operatorilor de rețea pentru a echilibra întreruperile prin măsuri precum găsirea de surse alternative de gaz.
Țara nu a permis companiilor de utilități să transfere costurile ridicate către clienți
Cu toate acestea, țara nu a permis companiilor de utilități să transfere costurile ridicate către clienți, deși acest lucru este teoretic posibil în etapa a doua.
Firmele de gaze trebuiau deja să asigure aprovizionarea în cadrul primei etape a planului de urgență, în timp ce operatorii de rețele de gaze raportau Ministerului Economiei cel puțin o dată pe zi, iar operatorii de rețele electrice trebuiau să asigure stabilitatea rețelei.
Intervenția statului ar avea loc în cadrul celei de-a treia etape, atunci când există o întrerupere semnificativă a aprovizionării căreia piața nu îi poate face față, ceea ce înseamnă că livrările sunt raționalizate.
În a treia etapă, aprovizionarea industriei ar fi restricționată mai întâi, în timp ce gospodăriile și instituțiile critice, cum ar fi spitalele, ar continua să primească gazul disponibil.
În prezent, douăsprezece țări din Uniunea Europeană au fost afectate de întreruperea aprovizionării cu gaze naturale din Rusia, a declarat joi Frans Timmermans, șeful Comisiei Europene pentru politici climatice.
Săptămâna trecută, Rusia a redus fluxurile prin gazoductul său Nord Stream 1 la 40% din capacitate, invocând probleme cu echipamentele, afectând țări precum Germania.
Nord Stream 1 urmează să fie supus unor lucrări de întreținere între 11 și 21 iulie, când fluxurile vor fi oprite.
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, a avertizat că Rusia ar putea întrerupe complet livrările de gaze către Europa și că Europa trebuie să se pregătească acum.
Rusia a întrerupt deja livrările de gaze către Polonia, Bulgaria, Olanda, Danemarca și Finlanda din cauza refuzului acestora de a se conforma unei noi scheme de plată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News