De la 1 ianuarie 2025, va intra în vigoare noul impozit pe proprietate, care ar putea aduce creșteri substanțiale ale costurilor pentru mulți proprietari și chiriași. Acesta vine ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale Federale din 2018, care a declarat neconstituțional vechiul sistem de evaluare fiscală.
Cu toate acestea, milioane de proprietari nu au primit până încă notificări privind noul impozit și, potrivit asociației Haus&Grund, nu ar trebui să plătească până la primirea acestora.
Oamenii nu înțeleg cât trebui să plătească
Conform unei evaluări realizate de Haus&Grund, aproximativ două treimi dintre proprietari nu au primit notificări fiscale din partea autorităților, în ciuda faptului că site-ul Ministerului Federal de Finanțe precizează că noul impozit pe proprietate va fi datorat în baza legislației actualizate începând cu 1 ianuarie 2025.
„Calculul anterior al impozitului pe proprietate se bazează pe valori ale proprietăților vechi de zeci de ani”, explică ministerul, potrivit publicației Merkur.
Kai Warnecke, președintele Haus&Grund, sfătuiește proprietarii care nu au primit notificări să nu efectueze plăți. „Vechiul impozit pe proprietate este neconstituțional și nu mai trebuie plătit de la 1 ianuarie 2025. Dacă nu aveți încă o nouă notificare, nu trebuie să plătiți niciun impozit pe proprietate pentru moment”, a declarat acesta pentru publicația Bild.
De ce a fost necesară schimbarea?
Contextul acestei modificări este decizia Curții Constituționale Federale, care a declarat neconstituțional sistemul actual de evaluare fiscală, utilizat până acum pe baza unor valori standard stabilite în 1935 pentru Germania de Est și în 1964 pentru Germania de Vest. Aceste valori, combinate cu coeficienții fiscali și cotele municipale, determină cuantumul impozitului. Curtea a considerat că acest sistem creează inechități, tratând diferit proprietăți similare, ceea ce contravine principiului egalității prevăzut în Legea fundamentală.
Ministerul Federal de Finanțe a explicat că noul sistem are rolul de a aduce echitate, dar recunoaște că tranziția va genera costuri suplimentare pentru mulți contribuabili. Potrivit lui Warnecke, „Berlinul va colecta cu 75% mai mult impozit pe proprietate decât în trecut. Unele gospodării vor plăti mai puțin, dar, în general, municipalitățile vor adânci cheltuielile cetățenilor lor”.
Reevaluarea proprietăților a generat deja controverse
Torsten Küllig, un proprietar din apropierea Castelului Moritzburg, a relatat pentru Tagesschau că grădina sa de 2.600 de metri pătrați, achiziționată pentru 33.000 de euro, a fost reevaluată la aproape 852.000 de euro. Aceasta îi interzice construcțiile, dar impozitul anual estimat ar putea crește de la 40 de euro la 2.500 de euro. „Ar fi de peste 60 de ori mai mult. Dacă extrapolez, doar taxele pentru grădină mă vor costa 200 de euro lunar”, a declarat acesta.
Majorarea impozitului pe proprietate ar putea duce la creșteri semnificative ale costurilor de închiriere. Conform legislației germane, proprietarii pot transfera aceste costuri către chiriași, dacă este prevăzut în contractul de închiriere. Finanztip precizează că, în lipsa unei mențiuni clare în contract despre impozitul pe proprietate sau despre costurile de exploatare, proprietarii nu pot impune aceste cheltuieli chiriașilor.
Deși noul impozit ar trebui aplicat din ianuarie 2025, multe autorități locale nu au finalizat procesul de emitere a notificărilor fiscale. O interogare realizată la nivelul celor mai mari 25 de orașe germane arată că doar Berlinul începuse transmiterea acestora până la sfârșitul lunii septembrie 2024.
Astfel, milioane de proprietari și chiriași ar putea primi informațiile finale abia după sărbătorile de iarnă, mai scrie sursa citată.
--------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News