Germania vrea să schimbe și sistemul de acordare a ajutoarelor sociale și va propune unul nou, în contextul actualei crize financiare cu care țara începe să se confrunte.
Actuali și foști beneficiari ai sprijinului social au acumulat datorii considerabile față de statul german, relatează publicația Bild. Conform datelor furnizate de Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă (BA), restanțele se ridică la 4,05 miliarde de euro. Aceste datorii provin, printre altele, din împrumuturi nerestituite la timp (de exemplu, pentru reparații în locuințe) sau din plăți excesive ale indemnizației de bază („plăți în exces”).
Potrivit unui purtător de cuvânt al BA, aproximativ 3 miliarde de euro din aceste datorii urmează să fie recuperate de specialiști în colectarea creanțelor. Restul de aproximativ un miliard de euro reprezintă sume pe care centrele de ocupare a forței de muncă (Jobcenter) intenționează să le recupereze prin reducerea ajutoarelor sociale.
„Datorii uriașe pentru contribuabili”
Expertul în probleme sociale al FDP, Jens Teutrine (31 de ani), a cerut „clarificări imediate pentru a înțelege cum s-a ajuns la acest dezastru”. El solicită un „plan concret de recuperare a datoriilor”. În loc să acumuleze noi datorii publice, ministrul muncii, Hubertus Heil (52 de ani, SPD), ar trebui „să înceapă de urgență recuperarea acestui munte de datorii”, a adăugat acesta.
Vicepreședintele grupului parlamentar CDU/CSU, Jens Spahn (44 de ani), a criticat vehement sistemul actual al indemnizației de bază:
„Este unul dintre cele mai mari eșecuri ale coaliției semafor, un butoi fără fund.”
El a anunțat că Uniunea va propune un nou sistem de asistență socială: „Când principiul că oricine om bun de muncă trebuie să muncească va fi din nou respectat, costurile vor scădea pentru toți.”
Un purtător de cuvânt al Ministerului Muncii a explicat că astfel de „plăți în exces” apar „adesea fără ca vina să aparțină centrelor de ocupare a forței de muncă sau beneficiarilor”. Ministerul a subliniat că „nu tolerează abuzurile în sistemele sociale” și că va „acționa prin toate mijloacele legale” pentru a le combate.
Datoriile reale ar putea depăși 5 miliarde de euro
Cele 4,05 miliarde de euro reprezintă doar creanțele raportate de centrele comune ale Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă și ale Jobcenter-elor, care acoperă două treimi din totalul acestora. Dacă se iau în calcul și Jobcenter-ele administrate de autoritățile locale, suma totală a datoriilor ar putea depăși 5 miliarde de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News