Germania limitează sever încălzirea cu șeminee și sobe cu teracotă. Amenzi de până la 50.000 de euro

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Germania restricționează încălzirea cu șeminee și sobe de teracotă (Foto: Freepik)
Germania restricționează încălzirea cu șeminee și sobe de teracotă (Foto: Freepik)

Germania înăsprește standardele de emisii pentru șeminee și sobe. Cine nu se conformează și nu se modernizări va plăti amenzi usturătoare.

Începând cu 1 ianuarie 2025, standardele de emisii pentru șeminee și sobe cu teracotă vor deveni mult mai stricte în Germania. Potrivit unui nou regulament din Ordonanța Federală de Control al Imisiilor, aceste dispozitive de încălzire pot fi utilizate doar dacă respectă limitele de emisii de maximum 0,15 grame de praf fin și patru grame de dioxid de carbon pe metru cub.

Se estimează că aproximativ 1,9 milioane de sisteme de încălzire vor necesita modernizare sau înlocuire pentru a respecta noile cerințe, scriu jurnaliștii de la publicația germană Merkur. 

Reglementările au început după anul 2010

 

Această măsură a fost luată ca răspuns la riscurile pentru sănătate și mediu asociate arderii lemnului, care generează atât gaze cu efect de seră, cât și poluanți periculoși, precum praful fin, oxizii de azot, monoxidul de carbon și funinginea. Agenția Federală de Mediu (UBA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au avertizat că aceste emisii pot cauza boli respiratorii și cardiace și pot crește rata mortalității.  

Până în 2010, sistemele de încălzire de cameră nu erau supuse unor reglementări stricte dacă aveau o capacitate de încălzire sub 15 kilowați. Situația s-a schimbat însă odată cu introducerea unor limite în două etape: „Etapa 1” în 2010 și „Etapa 2” în 2015. Noile norme din 2025 vor impune ajustări chiar și pentru dispozitivele instalate între 1995 și 2010, dacă acestea nu respectă valorile actuale.  

Sistemele mai vechi, instalate înainte de 1995, care nu respectau cerințele, trebuiau deja înlocuite sau scoase din funcțiune începând cu 2020. Dispozitivele instalate după 2010 îndeplinesc de obicei noile cerințe, însă există și excepții, cum ar fi șemineele deschise sau sobele istorice utilizate rar.  

Vezi și: Român din Germania, despre criza locuințelor: „Vor să mă dea afară după 18 ani”

Modernizarea este obligatorie

 

Pentru șemineele care nu îndeplinesc limitele de emisii, modernizarea este obligatorie. Soluțiile includ instalarea unor filtre sau separatoare de praf fin, care necesită întreținere periodică.  

Verificările periodice ale șemineelor, coșurilor de fum și sistemelor de evacuare au loc o dată la șapte ani, pentru a asigura conformitatea cu normele de mediu și siguranța.  

Sancțiuni severe pentru nerespectarea normelor  


Proprietarii de sisteme care continuă să le utilizeze fără a respecta limitele de emisii riscă amenzi de până la 50.000 de euro, potrivit *Tagesschau*. De obicei, autoritățile oferă un termen pentru conformare înainte de a aplica sancțiuni. Dacă lucrările de modernizare întârzie, cuptoarele respective nu mai pot fi utilizate până la finalizarea adaptărilor.  

Carnetele de comenzi ale companiilor specializate sunt deja pline, ceea ce ar putea întârzia lucrările de modernizare până în 2025. Cu toate acestea, noile norme impun ca dispozitivele care nu respectă cerințele să fie scoase din uz imediat ce termenul limită este depășit.  

 

------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel