Germania menține obligativitatea purtării măștii în trenurile și autobuzele de lungă distanță: „S-a demonstrat că protejează împotriva infecţiilor”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Guvernul federal german nu intenţionează să ridice măsura care obligă pasagerii să poarte mască atunci când călătoresc în trenurile şi autobuzele de lungă distanţă, a declarat, luni, la Berlin, o purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Sănătăţii, relatează dpa.

Legislaţia în cauză a fost decisă şi agreată de coaliţia la guvernare, a precizat oficialul german.

Cele 16 landuri federale ale Germaniei pot decide independent dacă impun purtarea măştilor în mijloacele de transport public la nivel regional, în timp ce guvernul federal este responsabil cu mijloacele de transport care asigură călătoriile pe distanţe lungi.

Legea federală actuală impune purtarea unei măşti de protecţie de tip FFP2 - echivalentul N95 în alte ţări - pentru călătoriile pe distanţe lungi, până pe 7 aprilie.

„S-a demonstrat că măştile protejează împotriva infecţiilor. Ar trebuit să ştim asta în cel de-al treilea an de pandemie” de COVID-19, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătăţii.

Ridicarea acestei măsuri în situaţiile în care oamenii se află în locuri aglomerate ar fi o decizie iresponsabilă, a mai spus ea, menţionând că numărul cazurilor de coronavirus a avut tendinţa în trecut de a creşte în lunile de iarnă, cu efecte secundare asupra spitalizărilor.

 

Coronavirus: China relaxează mai multe măsuri anti-COVID-19

 

Veşti bune pentru cei care călătoresc în China: Beijingul a anunţat vineri relaxarea mai multor măsuri anti-COVID-19, inclusiv reducerea carantinei la sosire şi încetarea anulării bruşte a zborurilor, informează AFP.

Ţara asiatică este ultima mare economie care menţine o politică sanitară strictă împotriva coronavirusului, frontierele sale rămânând închise pentru majoritatea cetăţenilor străini.

China aplică o strategie „zero Covid”, constând în depunerea tuturor eforturilor necesare pentru a preveni apariţia de noi cazuri: plasarea în lockdown a unor cartiere sau a unor oraşe întregi imediat ce apar focare, plasarea în carantină a persoanelor infectate şi efectuarea aproape zilnică de teste PCR.

Această politică are însă implicaţii semnificative pentru economia chineză, lanţurile de aprovizionare globale, moralul mediului de afaceri, imaginea ţării şi mobilitatea internaţională a chinezilor şi a străinilor.

Într-o notă publicată vineri de televiziunea publică CCTV, agenţia guvernamentală pentru sănătate a anunţat mai multe măsuri de relaxare.

Chinezii şi străinii care sosesc în China vor efectua acum o carantină de doar opt zile, faţă de zece anterior. Aşa cum se întâmpla deja, ultimele trei zile pot fi efectuate de călători la domiciliu. Primele cinci zile, în schimb, se vor efectua în continuare în centre specializate sau în hoteluri, pe cheltuiala celor carantinaţi.

O altă noutate este că „actorii economici importanţi” şi membrii „delegaţiilor sportive” vor fi scutiţi de carantină dacă rămân într-o „bulă” sanitară pe durata şederii lor.

De asemenea, se va renunţa la regula, extrem de criticată, potrivit căreia zborurile internaţionale către China erau anulate timp de una sau două săptămâni în cazul descoperirii, la sosirea zborurilor anterioare, a unui număr considerat prea mare de persoane infectate la bordul lor.

Mulţi călători au fost nevoiţi să aştepte din această cauză câteva săptămâni sau chiar luni înainte de a găsi un loc pe un zbor.

O altă veste bună pentru cei care călătoresc în China este că aceştia vor trebui să furnizeze rezultatul unui singur test PCR în termen de 48 de ore de la îmbarcare, faţă de două până acum.

Toate aceste măsuri au fost anunţate după o reuniune, desfăşurată joi, a celor şapte cei mai înalţi responsabili ai Partidului Comunist Chinez (PCC), printre care preşedintele Xi Jinping.

Aceştia anunţaseră hotărârea „de neclintit” a Beijingului de a menţine politica „zero Covid”, dar nu au exclus posibilitatea unor ajustări.

Ministerul Sănătăţii de la Beijing a anunţat vineri 10.535 de noi cazuri pozitive în ultimele 24 de ore - marea majoritate asimptomatice.

O cifră care a crescut în ultimele săptămâni, dar care rămâne cu mult sub majoritatea ţărilor din lume.

Politica „zero Covid” a dus, fără îndoială, la o reducere foarte semnificativă a infecţiilor. Doar puţin peste 5.000 de decese au fost înregistrate oficial în China în timpul pandemiei, prin comparaţie cu peste un milion în Statele Unite.

Dar această politică provoacă o oboseală tot mai mare în rândul chinezilor, iar repercusiunile economice sunt de aşa natură încât analiştii consideră că este imposibil ca China să îşi atingă obiectivul de "aproximativ 5,5% " creştere în 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel