Germania. Muncitori români, ținuți să doarmă în condiții mizere: „Este mai rău decât la stână!“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Sute de mii de muncitori sezonieri, mare parte români, lucrează din nou pe câmpurile germane. Măsurile de protecție împotriva coronavirusului nu sunt în totalitate respectate. În plus, mulți lucrează fără asigurare de sănătate. Un grup de lucrători români afirmă că sunt ținuți în condiții „mai rele decât la stână“.

Recoltarea sparanghelului, plantarea salatei sau tăierea rubarbei: Sute de mii de lucrători sezonieri sunt din nou pe câmpurile din Germania. Anul acesta li se permite să lucreze 102 zile fără a beneficia de asigurări sociale. Acesta este numărul de zile cu care Bundestagul a prelungit scutirea de asigurare la mijlocul lunii aprilie, cu voturile CDU/CSU, SPD și AfD. Anterior, scutirea de asigurare era valabilă timp de 70 de zile lucrătoare.

Prelungirea a fost necesară pentru a asigura aprovizionarea cu alimente interne, potrivit Ministerului Federal al Agriculturii. "Pe de altă parte, rotația mai mică a personalului reduce riscul de infecție", a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului. În prezent, mulți lucrători sezonieri au doar asigurare obligatorie de accidente. Asigurarea de sănătate și de pensie nu sunt obligatorii.

Mulți lucrători sezonieri nu doresc să lucreze mai mult decât perioada fără asigurare. În caz contrar, aceștia ar trebui să accepte reținerile salariale obișnuite.

Muncitori români în Germania: „Este mai rău decât la stână!“

 

Nici condițiile de cazare nu sunt dintre cele mai decente. Cazarea în containere este larg răspândită. Mulți fermieri fac, se pare, economii consistente la cazare. "Suntem fără cuvinte, șocați. Chiar dacă în România salariile sunt proaste, condițiile de trai sunt mai decente. Aici e mai rău decât în stână", spun Constantin și Nicolae, doi muncitori români.

După o ceartă cu fermierul lor din Renania, au fost nevoiți să plece după numai cinci zile. Doar cu ajutorul sindicatului IG BAU, fermierul a reușit să le predea salariile și actele. Unul dintre motivele disputei: locuință într-un container învechit. Aveau saltele ieftine pe care dormeau și, în ciuda gerului nocturn, nu exista decât un mic încălzitor electric, după cum arată cercetările WDR pentru revista Plusminus. Fotografiile acestora arată un duș murdar, o toaletă și o sobă - se presupune că pentru mai mult de zece lucrători sezonieri. Fermierul nu a dorit să comenteze acest lucru, relatează tagesschau.de.

Asociația fermierilor spun că și măsurile de protecție pentru combaterea coronaviruslui sunt insuficiente în ceea ce privește muncitorii sezonieri. În anul pandemic 2021, există reguli clare pentru munca sezonieră. De exemplu, fiecare container poate avea maximum două persoane. Programul de curățenie este obligatoriu. Iar pe câmp, măștile sunt obligatorii ori de câte ori distanța minimă nu poate fi menținută. Cu toate acestea, lucrătorii sezonieri se apropie foarte mult unii de alții în timp ce lucrează în unele ferme - și fără măști.

Presa germană: Transportatorii români nu cer teste PCR călătorilor, deși intrarea în Germania presupune asta

 

Posibilele consecințe: un focar de Corona precum cel care a avut loc recent într-o mare fermă de sparanghel din Saxonia Inferioară. Acolo, 130 din totalul de aproape 900 de persoane testate la fermă au fost infectate. Focarele de coronavirus sunt, totuși, "cazuri individuale foarte regretabile", potrivit Asociației germane a fermierilor. Testarea regulată și alte măsuri de igienă ar funcționa. "Din punctul de vedere actual, nu este necesară o ajustare suplimentară a normelor de protecție împotriva infecțiilor", spune asociația.

Un factor de risc pentru focarele de Coronavirus pare să fie însăși sosirea muncitorilor sezonieri. Regula este că lucrătorii de la recoltare au nevoie de un test de acasă care să nu fie mai vechi de 48 de ore - sau de un nou test la cel mult două zile după sosire. Echipa de cercetare a întrebat companiile de transport din România, deghizate în potențiali lucrători la recoltare. Rezultatul: din zece companii, niciuna nu a dorit un test negativ pentru această călătorie. Și tot la graniță se pare că se fac controale cel mult aleatorii, după cum a aflat WDR de la șoferii români.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel