Germania. Nemții se plâng după ce muncitorii români nu au mai ajuns: „Toate oasele mă dor”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: captură rnz.de
Sursa foto: captură rnz.de

Zilele trecute, zeci de muncitor români ar fi trebuit să ajungă la Albertushof, în St. Leon-Rot, Germania, pentru recoltarea sparanghelului. Însă, din cauza pandemiei de coronavirus există probleme cu zborul, acesta fiind amânat de mai multe ori.

"Ajutoarele de recoltare ar trebui să ajungă la aeroportul Karlsruhe / Baden-Baden”, explică Erwin-Peter Albert, din Albertushof, potrivit rnz.de. Guvernul federal a ridicat interdicția de intrare, astfel încât fermele să nu piardă sparanghelul sau recolta de căpșuni, pentru care au nevoie urgentă de muncitori din țările est-europene. 

„A trebuit să ne regândim în prealabil”, spune Erwin-Peter Albert, motiv pentru care unele rânduri de sparanghel au fost închiriate clienților privați. Încă de la Paște, sparanghelul a fost cules la Albertushof. Oricine a închiriat un rând putea scoate sparanghelul din Albertushof. Însă, a devenit rapid de clar pentru clienți: „aceasta nu este o muncă ușoară”.

Ideea este bine primită, după cum relatează Albert. Cu o oarecare ușurare, pentru că o dată cu restricțiile din cauza pandemiei coronavirus, la fel ca la multe alte ferme, el a fost confruntat și cu provocarea de a găsi muncitori. Și timpul a fost scurt, sezonul sparanghelului a început la sfârșitul lunii martie și durează de obicei până la jumătatea lunii iunie.

 

Rânduri de sparanghel, închiriate

 

Albertushof a închiriat 20 de rânduri de sparanghel la 230 de metri fiecare pentru persoanele care doresc să-și înțepe propriul sparanghel. „E foarte distractiv, dar la început toate oasele mă dor”, spune Natascha Heinzmann, de la St. Leon-Rot.

Ultima dată când a cules sparanghelul a fost cu bunicul în copilărie. Asta a fost cu ceva timp în urmă. Este bine știut că fiecare început este dificil, dar a revenit repede și a dezvoltat rutina necesară.

La ferma Straussenhof Nauert din Walldorf, proprietarul, Lars Kruger, a lansat un apel pe Facebook pentru a găsi muncitori localnici, a avut 30 de aplicanți și a angajat 12, dar aceștia au renunțat după câteva zile, fiind depășiți fizic, pentru că, spune fermierul, nu este o muncă ușoară, necesită multă putere.

Carolin Schiller a lucrat ca profesor de yoga în Asia până cu puțin timp înainte de izbucnirea pandemiei. Deoarece nu poate călători din cauza restricțiilor de călătorie, a ajuns la fermă, să culeagă sparanghel: „E o muncă grea și după ea, căzi lat pe canapea”. În mod normal, toți cei intervievați au muncit de la 6.00 dimineața la ora 14.00, dar foarte puțini s-au mai întors pe câmp după o zi de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel